Regeringens svar är ett långfinger mot oss alla

Försvarsminister Pål Jonson.

Regeringen har medelst proklamation i Svenska Dagbladet, undertecknad av försvarsminister Pål Jonson och sekundanter från L och KD, äntligen bemött kritiken mot sitt försvarsavtal med USA.

Det är bara det att texten är en oförskämdhet med stark lukt av förakt  mot det demokratiska samtalet. Dessutom ogenerat hotfull mot den som uppvisar annan uppfattning.

Det hade annars funnits  en hel del att förklara och försvara. DCA-avtalet, som det kallas, är nämligen häpnadsväckande läsning. Det ser ut som ett kapitulationsdokument efter ett förlorat krig. Segrarmakten USA får ”obehindrad tillgång” till svenskt territorialvatten, territorium och luftrum samt 17 viktiga militäranläggningar, flygbaser, örlogshamnar och arméförläggningar.


USA får dessutom rätt att bygga slutna områden på dessa baser dit vi infödingar eller våra myndigheter ej äga tillträde. Därtill får USA  på begäran tillgång till privat mark, vägar hamnar och flygplatser och rätt att bygga egna områden för fritidsändamål med såväl hamburgarhak som momsbefriad spritservering. Amerikanska militärer, deras familjemedlemmar och betjäning, står över den svenska lagen. Inte ens Säpo får inspektera deras fordon eller bostäder. Full tullfrihet ut och in och momsbefrielse gäller hela den utländska hären. Civilrättsliga åtgärder får inte riktas mot dem.

Så här kan man räkna upp i ytterligare några spalter. Man får svårt att tro att våra riksdagsledamöter brytt sig om att läsa den här avtalstexten.


Det bör finnas något hundratal underligheter i detta avtal som snart skall skickas till riksdagens knapptryckarkompani. Från små frågor som att amerikanska barnkörkort skall gälla i Sverige, till stora frågor om varför avtalet inte reglerar kärnvapen på svenskt territorium.

Detta tar man lätt på i regeringsproklamationen i Svenska Dagbladet. Texten består till större delen av utrymmeskrävande pladder och innehållslösa men stora ord: ”Avtalet är en grundsten för försvaret av Nordeuropa”, ”bred politisk uppslutning i riksdagen”, ”vi står solidariska med våra vänner”, ”säkerhet och stabilitet”, ”bred samsyn när det gäller hur vi i Sverige ser på kärnvapen”, ”Ryssland är berett att ta stora politiska och militära risker”. Babbel, alltså. Och därmed ett långfinger mot oss alla.


På blott fyra av hundratalet möjliga punkter behagar regeringen komma med motargument. Man säger att det inte är något konstigt med skattebefrielse för utländska soldater och gör en halsbrytande jämförelse med en kommande svensk bataljon i Baltikum. Som dock knappast blir moms- och tullbefriad, trakterad med skattefri sprit eller tilldelad egna territorier för nöjesliv.

Man säger att avtalet bygger på respekt för svensk lagstiftning. Det är helt enkelt inte sant. Den tänkta amerikanska soldatesken i Sverige står enligt avtalet klart och tydligt över svensk lag.

Man säger att om amerikaner begår brott i Sverige så kan vi döma dem i svensk domstol ”om vi anser att det är av betydelse för oss”. Det är snicksnack. Avtalet öppnar många kryphål. 

Slutligen säger man att ”det inte är aktuellt med kärnvapen eller permanenta  baser i Sverige”.


Det är en sån där smart politisk lögn som ser sann ut. Det är klart att det inte är ”aktuellt”. Just nu finns ingen amerikansk bas i Sverige, således heller ingen permanent. Kärnvapen är heller inte ”aktuellt” just nu. Men våra grannländer har i sina liknande avtal med USA förbjudit kärnvapen på det egna territoriet. Finland har till och med lagstiftat om kärnvapenförbud. Innan det blir  ”aktuellt” alltså. 

I vanlig gammaldags politisk diskussion står sig regeringen som synes slätt mot floden av kritik. Därför hotar man dem som säger emot: ”Aktörer som vill skada Sveriges intressen kan komma att förvränga DCA-avtalets avsikt och innehåll.”

Den som kritiserar detta underkastelseavtal med USA  är alltså en brottsling, ”en aktör som vill skada Sverige”.


Man bör påminna om att detta avtal binder oss till USA oavsett Natomedlemskap och oavsett om USA under president Donald Trump lämnar Nato. USA har gett sig in i det ena katastrofala kriget efter det andra i modern tid, Vietnam, Afghanistan och Irak. Och nu är vi fångar enligt avtal ombord på hangarfartyget utan att veta vart vi är på väg och utan att ha något att säga till om. 


För övrigt anser jag att..

…mediernas tal om ”mänskliga sköldar” i Gaza blir allt märkligare. Mot den israeliska krigsmakten fungerar inga mänskliga sköldar. Eftersom israelerna saklöst och i huvudsak dödar civila.

… det är beklämmande att bara två riksdagsledamöter av säkert dussintals med avvikande åsikt vågade rösta efter övertygelse i onsdagens avgörande om barns rätt att könsdiagnosticera sig själva.

Följ ämnen i artikeln