Det kan vara riktigt dåligt med mer el

Klimatsmart men också en julklapp till terrorister

”Hur vällovlig den gröna omställningen än är gör den oss också beroende. Och sårbara”, skriver Lena Mellin.

Det råder eufori i Sverige, eleufori. Priset hoppar visserligen upp och ner och stundtals är det svindyrt med en kilowattimme.

Elen ska frälsa oss från fossilberoendet och rädda klimatet. Det är solklart, det tycks alla vara överens om.

Men entusiasmen över elen borde definitivt ha sina gränser. Om ingen annan har den ryske presidenten Vladimir Putin lärt oss det.

Flera EU-länder har inte gjort det som varenda privatekonom upprepar till leda. De har inte spritt riskerna utan lagt en alltför stor andel av sin energiförsörjning i ryska händer.

Det har inte bara gjort dem beroende av rysk nyckfullhet avseende leveranserna. Utan också just nu höga elpriser i stora delar av Europa.

Hur vällovlig den gröna omställningen än är gör den oss också beroende. Och sårbara.

Marschen från fossila bränslen till rent producerad el kan leda till att vi inom en inte alltför avlägsen framtid förbrukar dubbelt så mycket el som i dag.

Superbra för klimatet. Men också riskabelt.

 

Vi blir i ännu högre grad än i dag beroende av att elledningarna fungerar. En storm kan bli ännu mer katastrofal än nu när träden faller över ledningarna.

Men det kan också bli stopp i rören, om man får uttrycka sig så vanvördigt. Statliga Svenska kraftnät planerar att bygga 200 mil nät och 80 nya stationer under 2020-talet jämfört med 55 och 35 under 2010-talet. Det kanske inte räcker.

Men det är inte den enda risken vi tar med det ökade elberoendet. Den som vill utsätta Sverige för sabotage eller andra typer av fientliga handlingar får det enklare.

Ett enkelt exempel: I dag drabbar ett strömavbrott belysningen, frysen, kylen och spisen och allt som ska laddas, som telefonen. Jobbigt bara det.

Men med ökad elektrifiering kan det även drabba uppvärmningen (vilket det oftast gör redan i dag) och transporterna. Ingen tur med bilen för att köpa ett reservkraftverk – som för övrigt inte går att betala om butiken inte har säkrat upp sina kassasystem för elavbrott.

 

Vladimir Putin är inte snäll. Det finns det många andra som inte heller är. Ett ökat elberoende höjer också risken för att det elnätet attackeras för att destabilisera det svenska samhället.

Till det ska läggas ökad oreda i elnätet. Eller som Svenska kraftnät skriver i en analys av kraftigt ökad elektrifiering:

”Elpriserna blir i regel mer volatila och kopplas i ännu större utsträckning till variation i produktion. Kraftsystemet blir mindre förutsägbart.”

Alltså: Priserna kommer åka berg- och dalbana. Och det blir effektbrist ibland.

Allt är inte bra med el – heller.

 


Fem saker att hålla koll på i veckan

  • Tyskland slopar restriktionerna
    EU:s största land slopar från och med i dag alla coronarestriktioner. Trots att vaccinmotståndet varit obegripligt högt. Ett tecken så gott som något mot att vi går in i en ny coronafas trots nyupptäckt variant. Flera andra stora EU-länder gör samma val.
  • Ny lägereld
    Som ni säkert redan lagt märke till så har Folkhälsomyndighetens först dagliga, sedan veckovisa, informationer upphört. De har ersatts av en ny samlingspunkt. På torsdagar med Försvarsmakten. De håller dock sin briefing en timme senare, klockan 15. Nästa kris avhandlas klockan 16 (Obs ironi).

  • Ännu ett toppmöte
    Högnivåmötena har avlöst varandra sedan Ryssland invaderade Ukraina. Världsledarna har farit som skottspolar för att träffa varandra i en svår tid. Men torsdag och fredag är det ett ordinarie möte för stats- och regeringscheferna, bland andra Magdalena Andersson, i EU i Bryssel. Skönt.
  • Valkonvent (M)
    Moderaternas sista stora samling före valet äger rum fredag och lördag i Örebro där partiets förtroendevalda från riksdag, kommun och region samlas till valkonferens, också kallat Sverigemötet. Elisabeth Svantesson, ekonomisk talesperson, talar på fredag och Ulf Kristersson, på lördag.
  • Äntligen sommartid
    På söndag morgon är det dags att vrida fram klockan en timme. Då går vi från normal- till sommartid och den pågår till slutet av oktober. Ett osvikligt och alltid lika härligt vårtecken. EU har tills vidare lagt planerna på en och samma tid året om i alla medlemsländer på hyllan.

Veckans citat

”Vi vill säkerställa att det är besvärligt att vara spion i Sverige”.

Anna Sjöberg, operativ chef på Säpo

Gå med i Iniziopanelen hos Demoskop – och gör dig hörd!

Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.