Unga män är de nya förlorarna

Unga kvinnor tar sig allt större plats.

Några exempel: de är på väg att ta över högskolor och universitet. De klättrar i näringslivets lianer. De startar företag. Och för första gången, de dominerar TV4:s ”Idol”.

Så var ska detta sluta?

För det måste väl ändå bli ett slags slut. Ett stopp.

Knappast.

Det finns teorier att det pågår ett slags paradigmskifte där ute, ett skifte där kvinnor är på väg att knappa in på männens försprång. Och det beror bland annat på lagar, förbud och restriktioner som har skrotats: Du får inte ärva. Du har inte tillgång till den högre utbildningen. Du får inte starta eget. Du får inte rösta. Du får inte behålla jobbet när du gift dig. Du har ingen plats i riksdag och regering. Du får inte predika. Du får inte använda preventivmedel, osv, osv.

Men i skuggan av de unga kvinnornas marsch mot toppen, så har en annan bild växt fram. En mörk bild som inte har med de framgångsrika kvinnorna att göra. Och den mörka bilden heter: arbetslöshet. De unga männens arbetslöshet.

En fråga: Vem riktar sig i dag till en 22-årig grabb i Trollhättan som har förlorat sitt jobb? Svar: Inte särskilt många.

I sitt senaste nummer har tidningen Economist granskat de ungas arbetslöshet i Europa. En av fem under 25 år i EU har inget jobb. I Spanien är 46 procent utan arbete. I Sverige är arbetslösheten för 15-24-åringar fyra gånger högre än bland de som är 25-54 år. 2008 levde 48 procent av 18-34-åringarna i EU med minst en av sina föräldrar.

En ny klass är under uppsegling. Och den består av unga män som redan kallas för ”outsiders”, ”losers” och en ”förlorad generation”. Och om de här killarna mot alla odds skulle kunna fixa sig ett jobb, så handlar det ofta om korta kontrakt med skitlöner och få eller inga möjligheter till utbildning.

På ett seminarium om ”Extremism” i förra veckan, så sa den före detta LO-ekonomen Dan Andersson: ”Min bild är att det pågår en kraftig strukturell omvandling. Medelklasskvinnorna går fram och de unga männen är de nya förlorarna.”

Och män är ofta ”dåliga förlorare”, påpekade han. De känner sig underlägsna. De kan bli aggressiva och börja bete sig illa. Andersson: ”Det finns tio bataljoner icke fullvärdiga och arga män därute.”

Följ ämnen i artikeln