Persson akutopereras - då tar Engqvist över

Göran Persson missar sannolikt både EU-valet och det viktiga toppmötet i EU om två veckor.

En akut operation av den onda höften förklarar varför Lars Engqvist plötsligt blir vice statsminister.

Göran Persson har hastigt blivit sämre. Siktet är nu inställt på att han opereras för sin onda höft redan i slutet av nästa vecka.

Om det blir så missar statsministern de sista dagarnas kampanj inför valet till EU-parlamentet den 13 juni. Det är sannolikt första gången i modern svensk historia som statsministern inte är på benen under valdagen.

Det innebär också att han inte kommer att delta i EU:s mycket viktiga toppmöte om två veckor. Då samlas EU:s stats- och regeringschefer i Bryssel för att slutförhandla den nya grundlagen. Man ska också utse EU:s viktigaste politiker under de närmaste fem åren, kommissionens nye ordförande.

Inte rosat marknaden

I stället får utrikesminister Laila Freivalds åka ensam. Vid sin sida får hon en tjänsteman, statssekreterare Lars Danielsson, som samordnar regeringens EU-politik och som deltagit i ett otal toppmöten.

Perssons förvärrade höftproblem är förklaringen till att Lars Engqvist, 58,

i går fick två nya jobb.

Under fyra månader upphöjs Engqvist att vid sidan av sitt ordinarie jobb som socialminister också vara vice statsminister. Han kommer att leda regeringssammanträdena och ta över en del av Göran Perssons offentliga engagemang.

Den 1 oktober blir han landshövding i Jönköpings län, en region han just nu representerar i riksdagen.

Engqvist har suttit i regeringen i sex år. Han har inte rosat marknaden, mycket prat och lite verkstad.

Första pusselbiten

I höst skulle Engqvist reparera sitt rykte. Tre stora propositioner på sjukvårdsområdet är planerade, en av dem handlar om vårdgarantin. Nu hinner han presentera dem innan han drar vidare till residenset vid Rådhus-parken.

Göran Persson och Lars Eng-qvist har diskuterat Engqvists framtid ända sedan i höstas. Nu blev han första pusselbiten i den regeringsombildning som Göran Persson ska göra i höst. Då presenteras det lag som han hoppas vinna valet med 2006.

Att Lars Engqvist får runda av med att avgå när han vill och dessutom bli både vice statsminister och landshövding är en gest så omtänksam att den nästan saknar motstycke. Men Persson och Engqvist har känt varandra ända sedan SSU och Persson räknar honom till en av sina allra närmaste.

I normala fall är det den till tjänsteåren äldste som går in när statsministern är borta. Det är kulturminister Marita Ulvskog.

Devalverat värde

Men uppenbarligen vill Göran Persson inte att hon tar över under hans sjukfrånvaro. Kanske ängslas han över den skarpa tungan. Marita Ulvskog brukar göra uppmärksammade uttalanden om näringslivet under sommarregeringarna.

Socialministern har varit en av de tongivande i regeringen. Men i takt med att pengar till nya reformer frusit inne har värdet devalverats. Lars Engqvist är den tredje socialministern i rad som frivilligt lämnar regeringen. De tidigare var Margot Wallström och Anders Sundström.

Följ ämnen i artikeln