Yoga - vårt nya brott mot staten

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-07-23

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

När Jesus greps av romarna anklagades han för att vara en religiös uppviglare. När Alexander Solzjenitsyn drevs till "evig förvisning i Centralasien" var det för att han uttalat sig kritiskt om Stalin.

Ras och religion, politik och ideologisk opposition har varit skäl till att människor satts i fängelse, torterats och skickats till Gulag och dödsläger. Av samma skäl har de sökt sig i landsflykt eller begärt asyl i främmande land.

I vår nya värld behöver inte ofta människor fly för att de förföljs för politiska åsikter eller religiös övertygelse. Men stater har en uppbyggd storindustri för byråkrater, säkerhetspoliser och utkastarpersonal. Dessa vill se sitt näringsfång fortsätta att finnas till.

Studera fallet Bivolaru och ni förstår. På onsdag vet denne 53-årige rumän om hans mänskliga rättigheter i Sverige är viktigare än hans hemlands uppfinningsrikedom i att skapa en ny brottskategori.

När Gregorian Bivolaru i Rumänien såg sin frihet hotad lät han sig smugglas ut med en långtradare. Han sökte asyl i Sverige. Innan hans ärende behandlats begärde Rumänien honom utlämnad som ett samhällsfarligt element. Han häktades i Malmö. Sedan tre månader tillbaka sitter han i isoleringscell. Invandrarverket begrundar hans öde. Risken är stor för att han mot sin vilja skickas tillbaka till ett land, där fabricerade bevis är en del av rättegångsrutinen. Metoderna finns belysta i rapporter från Transparency International, Amnesty och Helsingforskommittén.

Men det måste ändå vara ett gräsligt brott Bivolaru begått och som lurar i bakgrunden. Annars skulle väl Sverige inte överväga att bifalla Rumäniens begäran om att få honom utlämnad.

Anklagelsen mot Bivolaru är: H a n ä r u t ö v a r e a v y o g a . Just det, Bivolaru sysslar med en omhuldad meditation som syftar till att uppnå självbehärskning och en kroppslig och andlig renhet.

Lite hokus-pokus? Ja. Men ett hot mot statens säkerhet? Knappast. Men vi känner igen ett mönster som leder till övergrepp. General Franco blev tokig av frimurare. Dagens Tyskland tolererar inte scientologikyrkan. Kinesisk maktapparat slår till mot det meditativa och kroppsbyggande falun gong.

Det var rakare förr. Folk flydde diktatur, svält och kaos. Irakier flydde undan Saddam för att rädda livet. Vietnameser flydde i ranka båtar för att slippa socialistisk omskolning. Chilenare flydde undan Pinochets stormtrupper för att inte fängslas för ett fackföreningsmedlemskap. Muslimer i Bosnien flydde undan serbers granater.

Men i en bättre värld har strömmen av assyrier från östra Syrien tunnats ut (de flesta är redan i säkerhet i Södertälje). Turkiet har, under tryck från EU, börjat behandla sina kurder mera mänskligt. Anarkin i Somalia har minskat.

Men folk fortsätter att fly - men nu för att de utövar "fel" hobby.

Rumänien är en demokrati som knackar på EU:s dörr. Men den är en tredje klassens, fortfarande hämmad av totalitärt tankegods och gendarmer med arv från kommunisttiden.Ceausescuränderna går inte ur.

Det är en miljö där man ser spöken och uppfinner hot. Rumäniens 35000 yogautövare är sammanslutna i Misa. Medlemmarna utsätts för trakasserier. Rättegångar förbereds mot sjutton yogautövare.

Bivolaru var ledare och instruktör. Han sopades in i en razzia i mars i fjol. Efter fyra dygn släpptes han - men, som polisen sa ,"bara tillfälligt". Han flydde till Sverige. När Rumänien begärde honom utlämnad - brottet påstods vara att han legat med en 16-årig kvinna som var hans elev - greps han. Bakom lykta dörrar häktades han i Malmö.

Nästa vecka avgörs om Bivolaru släpps ur häktet och beviljas asyl.

Jag vågar inte gissa. Men med den paranoia Rumänien har och den respekt svenska myndigheter visar internationella relationer kan klockorna ringa för andra grupper, som samlas för att utöva hobbys eller idka motion.

Framför mig ser jag hur människor inom kort måste söka asyl för att som spiritister och filatelister, vegetarianer, new ageare och nudister få vara i fred.

"Medlemmarna

utsätts för trakasserier. Rättegångar förbereds mot sjutton yogautövare

Staffan Heimerson

Följ ämnen i artikeln