”Hon skriver hudlöst och modigt”

Ingalill Mosander tipsar om bästa böckerna just nu

Biografi

Jag skulle så gärna vilja förföra dig - men jag orkar inte

Margareta Strömstedt

Bonniers

Hon skriver hudlöst och modigt, klarsynt och klokt. Skildrar möten med författare som Astrid Lindgren, Tove Jansson och Aksel Sandemose - det är han som inte längre orkar.

Men det är när hon skriver om barn som hon når allra längst in i mitt hjärta. Om det skapande barnet med de djärva, farliga tankarna. Barnet, vars hjärna är en djungel genomkorsad av blixtar. Barnet, vars urkraft vuxenvärlden inte alltid ser.

Deckare

Blindbock

Arne Dahl

Bonniers

Det är svårt att tänka sig att han en gång var fattig och refuserad. Numera hyllas Arne Dahl som en mästare i den litterära gren som kallas det svenska deckarundret.

"Blindbock" är en rasande skicklig skildring av samtiden med ingredienser som människohandel, miljöförstöring, svart ekonomi och finanskrisens följder.

Pensionerade polisen Gunnar Nybergs James Bond-liknande uppgörelse med grekiska fascister är stor underhållning.

Biografi

Som om vi aldrig hade gått här

Fredrik Ekelund

Bonniers

I ungdomen drömmer han om att bli golfproffs, om inte det går golftränare. Idag vet vi att han blev en skicklig författare.

Fredrik Ekelund fortsätter att utforska sin uppväxt och har nu hunnit till 1970-talet. Det är en intensiv skildring av en pojkes utveckling under en tid då politiken skärpte motsättningar såväl i samhället som i hans egen familj. Fotbollen är fortfarande hans litterära centrum men André Gide och Hermann Hesse tar allt mer plats.

Barn

Räkna med naturen

Emma Adbåge

Rabén & Sjögren

Matematik som rolig lek för de minsta. Ta bara definitionen på 0: När någon har ätit upp alla bullar och det bara är luft kvar i bullpåsen. Det finns NOLL bullar kvar. Tomt! Som luft!

Här finns massor av fantasifulla tävlingar som befordrar kunskaper i matte. Alla kan göras utomhus och är anpassade till olika årstider. Övningar i plus och minus illustreras med hjälp av korvar och potatismos.

Bonus: Många färglada, inspirerande bilder.