Hur överlevde folk semestern förr i tiden?

Jag vill varna

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-07-22

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

för sommaren. Det är tveksamt om vi ens skulle klara oss igenom den på egen hand. Därför måste vi först bäddas in i en helsvensk rustning av förmaningar och trygg experthjälp med allt från myggsalva till äktenskapsterapi.

I brist på verkliga nyheter upphöjs själva sommaren till huvudnyhet. Det faktum att större delen av svenska folket har ledigt skapar underlag för tusentals journalistiska vinklar.

Nyhetsredaktionerna arbetar systematiskt i symbios med svenska folkets semestervanor. Och det mesta har vi läst, hört och sett förut:

Nu är det

högsäsong för inbrottstjuvarna (säkerhetsexpert ger seriösa råd).

Sommarens godaste glassar i stort test (omdömeslösa barn tycker till).

Sommarens bästa deckare (deckarexperter tycker till).

Så överlever du semestertrafiken (trafikexpert tipsar).

Så slipper du myggplågan (biologiexpert förklarar).

Så snickrar du på ett sommartorp (Ernst visar vägen).

Så köper du sommartorpet (bolåneinstitut förklarar).

Det mesta går

i repris från den ena sommaren till den andra. Det är nyhetsförmedling som kretslopp - eller kompost.

Så dags har många av de etablerade klassikerna redan avhandlats, till exempel alla artiklar om hur man bäst planerar inför semestern. Nu ska vi lära oss att leva mitt i semestern.

Så klarar du samlivet i husvagnen (psykolog ger seriösa råd).

Så lindrar du manetsveda (manetexpert tipsar).

Framför oss väntar fler välkända mediala milstolpar: stackars övergivna sommarkatten, stora kräfttestet, surströmmingens utvecklingshistoria.

Påtagligt ofta är

det nåt som vi riskerar, vi som semestrar mitt i den svenska nyhetstorkan. Våra relationer hotar att gå åt skogen om vi inte gör särskilda sextest för att ta reda på "vilken sextyp" vi är. Och vad vi än äter så nog fan är det fel. Grilla med förnuft, lyder standardrådet (som om någon medvetet skulle välja att grilla som en vettvilling). Vi är uppenbarligen inte betrodda att hantera vår egen sommar - därför utfärdas ständigt nya varningar: sola inte för då får du cancer, bli inte myggbiten för då kan du få ett dödligt virus, åk inte bil för då vill du köra om en husvagn och kommer att dö på en dålig väg.

Var för sig

är dessa artiklar givetvis inget annat än välmenande försök att träffa läsekretsen i hjärtat. Men sammantaget över en längre tid (till exempel sommaren) framstår det nästan som om gamla goda storebror är ute och försöker reglera svenskarnas sommarfirande - med normbildande rådgivning, inte sällan höjande ett mästrande pekfinger.

Eftersom jag älskar media, nyheter och tidningar kan jag inte annat än le initierat när sommarartiklarna flimrar förbi. Men ibland kan det bli en grafisk jordgubbe för mycket - i genomskärning. Och man undrar ju hur folk överlevde semestern förr i tiden, innan "nyttojournalistiken" var uppfunnen?

Dom kanske förlitade sig på sunt förnuft?

Anders Westgårdh

Följ ämnen i artikeln