Det här säger Johansson egentligen

Det Morgan Johansson egentligen säger är att flyktingmottagandet i praktiken kollapsat.

Och att det inte kommer att bli särskilt mycket bättre.

I förra veckan kom regeringen och Alliansen överens om att alla som söker asyl i Sverige under en tre årsperiod ska få tillfälliga uppehållstillstånd. Undantagna är barnfamiljer och ensamkommande flyktingbarn, det vill säga omkring hälften av de asylsökande.

Efter tre år får man permanent uppehållstillstånd. Förutsättningen är att man kan försörja sig själv eller fortfarande har skyddsskäl.

Men nu flaggar migrationsminister Morgan Johansson (S) för att den nya lagen kan vara på plats först om minst ett år. Det låter ju som en oerhört lång väntan på en tillfällig förändring.

Att den inte kan hinnas med till nyår är möjligen förståeligt. Men inte heller till 1 juli? Det förefaller obegripligt senfärdigt.

Men Johansson försvarar den långsamma lagstiftningsprocessen med att den i verkligheten inte gör någon skillnad.

– Men i praktiken så kommer de som kommer till Sverige nu att bli bedömda enligt den nya lagen eftersom väntetiden är över ett år, säger han.

Vad Morgan Johansson egentligen säger är att flyktingmottagandet har kollapsat. I sin nya prognos, som också kom förra veckan, skrev Migrationsverket att det i slutet av året kommer att finna 178 000 personer inskrivna hos dem. Av dem är 80 procent öppna asylärenden. De kommer att få sitt asylbeslut 2017, alltså i värsta fall först om två år.

Om ett år kommer det finnas 235 000 inskrivna asylsökande. 82 procent av dem kommer att leva i ett ingemansland, det vill säga, de vet inte om de får stanna eller om de kastas ut. Försiktigtvis går Migrationsverket inte in på när de som anländer då kan vänta sig ett beslut om sin asylansökan.

Handläggningstiderna blir alltså längre och längre och det är det Morgon Johansson egentligen säger när han påpekar att det inte spelar någon roll att de nya reglerna om tillfälliga uppehållstillstånd inte är på plats förrän tidigast om ett år.

Det är inte bara dyrt. Det betyder också att hela integrationsprocessen stannar upp för den enskilde flyktingen. Eller som Migrationsverket beskriver det på knastertorr svenska. Det dröjer innan den asylsökande kan flytta eller återförenas med sin familj.

Det tar också betydligt längre tid innan människor som nekas asyl kan avvisas från Sverige.

Det Morgan Johansson erkänner utan att uttala det högt är att flyktingmottagandet kommer att förbli dyrt och dessutom dåligt.