Chocksiffror för Stefan Löfven

Nya chocksiffror skakar statsministern Stefan Löfven.

Efter ett år vid makten tycker sex av tio svenskar tycker att han gör ett dåligt jobb. Mer än fyra av tio tycker att hans prestationer är mycket dåliga.

Man kan inte anklaga statsministern för att ligga på latsidan. Han far som en skottspole runt världen och har riktat in regeringens arbete på vår tids stora utmaning, flyktingkatastrofen.

Men väljarnas betyg står inte i paritet med hans arbetsinsatser enligt Aftonbladet/Inizio. Nära sex av tio, 57 procent, tycker att han gjort ett ganska dåligt eller mycket dåligt jobb under det första året som statsminister. Mer än fyra av tio tycker att han gör mycket dåligt ifrån sig.

Jämfört med föregångaren Fredrik Reinfeldts siffror är resultatet rena skräckläsningen för S-strategerna. Precis efter valet ställdes samma fråga om hans arbetsinsatser under de fyra gångna åren. En femtedel, 22 procent, tyckte att han hade gjort ett ganska eller mycket dåligt jobb.

De som tycker att Stefan Löfven gjort ett bra jobb är betydligt färre än dem som hävdar motsatsen. 21 procent anser att han gör ett ganska bra eller mycket bra jobb. Mycket bra är ett betyg som blygsamma sex procent ställer sig bakom.

För Fredrik Reinfeldt var förhållandet det omvända. Det var betydligt fler som ansåg att han gjorde ett bra jobb än de som tyckte tvärtom. 65 procent ansåg att den dåvarande statsministern gjorde ett ganska eller mycket bra jobb. 43 procent kallade hans arbetsinsatser för mycket bra.

Det finns flera förklaringar till Löfvens usla siffror. En av dem är hans stora otydlighet. I valrörelsen talade S-ledaren exempelvis ofta om vikten av nyindustrialisering och att han skulle utse en industrikansler. Det har varken blivit det ena eller det andra.

Inför valet friade Löfven främst till Centern och Folkpartiet, med dem ville han samarbeta. I verkligheten bildade han regering tillsammans med de gröna i Miljöpartiet.

Främsta vallöftet, EU:s lägsta arbetslöshet 2020, bedömdes redan från början som ointagligt av ett flertal experter. Flyktingkatastrofen har inte direkt förbättrat utsikterna för att löftet ska kunna infrias, det erkänner till och med finansministern.

Regeringen saknar också en berättelse. De förmår inte att formulera de viktigaste målen för verksamheten som snarare framstår som ett lapptäcke. Medborgarna förstår inte riktigt vad de håller på med.

Också när det gäller flyktingfrågan har Socialdemokraterna med Stefan Löfven i spetsen vinglat. Först gällde det öppna hjärtat. Nu införs tidsbegränsade uppehållstillstånd och anhöriginvandringen begränsas. För att nämna några av de begränsningar som regeringen nyligen kom överens med Alliansen om.

Man kan förstå att flyktingkatastrofen helt förändrat spelplanen för regeringen. Men svenska folket skulle sannolikt ha stor förståelse för det - om Stefan Löfven talade klarspråk.

Typ: vi missbedömde situationen. Nu strömmar flyktingarna hit. Det ställer vårt samhälle på svåra prov och vi måste kraftsamla för att klara av det. Därför kommer vi att göra det här och stryka det här från agendan.

Men det kommer Löfven inte att göra. Trots att otydligheten förmodligen är den viktigaste förklaringen till chocksiffrorna i Aftonbladet/Inizio.