Så här lätt bidrar du till världsfreden i jul

Pastor Ivan läser böner för ukrainska soldater vid fronten, foto från den 15 december.

En av de märkliga och beundransvärda sakerna med Ukraina är att civilsamhället fungerar trots snart två års folkmordskrig från Rysslands sida

Läser man en tidning som Kyiv Independent, den är engelskspråkig, får man förutom viktiga dagliga nyheter en lektion i värdighet.

Krig förråar och förstör, krig dödar och äter sig in i själen på dem som får leva. Och ändå kan man på nätet läsa en alldeles vanlig tidning som förmedlar riktiga nyheter i ett land som kämpar för sin överlevnad.

Till exempel om den 24-årige brorsonen till en ledamot i försvarsutskottet i Kiev. Brorsonen var delägare i ett bolag som sålde uniformsjackor till överpris till ukrainska försvaret.

Eller om ukrainska politiker på lyxsemester på Franska rivieran i trots mot lagen och vanlig moral.

Kyiv Independent har skrivit om missförhållanden och pennalism i vissa förband och haft kritiska betraktelser om till exempel förstärkningen av frontlinjen.


Så arbetar en fri tidning i ett fritt land. Kritisk journalistik riktad även mot egna politiker och egna myndigheter samtidigt som nationen kämpar för sin överlevnad.

Ordet folkmord används och missbrukas i tid och otid, det används när man menar massmord eller övergrepp eller särskilda grymheter begångna under strider.

Men Rysslands anfall på Ukraina är verkligen ett folkmordskrig. Syftet är att utplåna Ukraina som nation; Putin säger att ukrainarna inte finns. Ryssland kidnappar ukrainska barn och för dem till sitt territorium, Ryssland plundrar ockuperade områden på kulturskatter för att beröva Ukraina dess historia.

Putin ändrar sin retorik efter vad han finner lämpligt för stunden. Hans senaste bud är att Ukraina ska vara ”neutralt”. Men Ukraina var redan neutralt när Ryssland invaderade och annekterade Krim 2014 och startade krigen i Donbas. Ukraina var redan neutralt när Putin beordrade den storskaliga invasionen i februari 2022.


Tidningar, tv och radio rapporterar allt intensivare om att USA och Europa börjar tröttna på Ukraina. Som om kriget är en föreställning vi inte längre orkar med, och vi reser oss upp och går.

Den möjligheten finns inte. Ukrainas sak är vår oavsett om vi vill det eller inte.

Det är inte som Rysslands invasioner i Ungern 1956 eller Tjeckoslovakien 1968. Den gången fanns en tydlig gräns mellan öst och väst och västmakterna accepterade rysk överhöghet i delar av östra och centrala Europa.

Den tiden är förbi. Europa består av fria nationer. Den ordningen vill Putin förinta och om Ukraina faller väntar Moldavien, Georgien och andra.

Vi kommer inte undan vårt ansvar.


Ukrainarna betalar ett ohyggligt pris för sin frihet, de betalar ett ohyggligt pris för allas vår frihet. Så varför inte skänka en slant för att bistå dem som strider för oss.

Kyiv Independent har en enkel funktion där du kan ge valfritt belopp som engångssumma eller som regelbundet bidrag: https://kyivindependent.com/membership/

Professor Timothy Snyder är en av världens stora auktoriteter på ukrainsk historia. Han har startat en insamling för sensorer som kan spåra ryska drönare och robotar riktade mot ukrainska städer: https://u24.gov.ua/safeskies

Eller stöd Ukrainas officiella insamling där donatorer kan välja om de vill skänka till försvaret, minröjning, medicinskt bistånd, utbildning eller återuppbyggnaden. Inga mellanhänder får kommission, alla pengar går till det avsedda ändamålet. Insamlingen övervakas av den internationella revisionsfirman Deloitte: https://u24.gov.ua/


Det är extremt lätt att skänka pengar genom dessa tre länkar. Ett par klick och du har gjort en god gärning.

Om vi ger ett bidrag skapar vi lite ljus för dem som försvarar friheten medan vi tittar på Kalle Anka och äter julskinka.

God jul på er.

Följ ämnen i artikeln