Fusket kan ge stor utdelning

Mycket står på spel när partierna fastställer sina valsedlar.

Lite fusk kan vara mycket lönsamt.

På spel står intressanta – och välbetalda – uppdrag.

Nu på morgonen offentliggör Moderaterna två utredningar om det påstådda valfusket i Stockholm.

Mats Rudin, som var föreslagen till riksdagslistan, har erkänt att han betalt den första årsavgiften för dem som han värvat som medlemmar. Tanken var att de skulle rösta på honom i de interna provvalen. Rudin har nu avsagt sig sin plats.

Men Moderaterna är inte det enda partiet som har problem när valsedlarna till riksdag, landsting och kommun fastställs. Det drabbar i stort sett alla.

Orsaken är mycket enkel. Partiernas medlemsantal sjunker. Ännu färre deltar i provvalen – eller andra processer där kandidaterna till valen vaskas fram. I exempelvis Moderaternas provval i Stockholm deltog drygt 1 500 personer.

En ambitiös partimedlem som verkligen vill bli invald i riksdagen, landstings- eller kommunfullmäktige kan alltså med relativt små insatser se till att det går bra i provvalet.

Kandidaten kan nätverka, det vill säga uppmana sina kompisar att rösta på just henne. Kandidaten kan småfuska som Rudin, oblygt föreslå att de nyvärvade partisterna lägger sin röst på just honom. Kandidaten kan göra en tilltalande presentation av sig själv, verka allmänt lovade eftersom få vill välja bort en ”young and coming”. Det kan räcka för att hamna på valbar plats.

Provval är alltid rådgivande. Men i samma stund som partiledningarna bjuder in till provvalen krävs solida skäl för att den slutliga valsedeln ska se radikalt annorlunda ut än resultatet. Annars kommer kritiken mot bristande interndemokrati som ett brev på posten.

Att provvalen, och andra nomineringsprocedurer, lockar fram kandidaternas sämsta sidor har sina randiga skäl.

På spel står inte bara makt och inflytande utan också pengar. En riksdagsledamot tjänar minst 55 000 i månaden, har tjänstebostaden betald och fria hemresor. Efter tre år får ledamoten inkomstgaranti.

En ledamot av regionfullmäktige i Västra Götaland får 2 600 kronor i månaden plus 1 195 kronor för varje sammanträde, konferens och gruppmöte som pågår i mer än fyra timmar. Plus förlorad arbetsförtjänst.

Det är inte alltid demokratin är vacker.

Följ ämnen i artikeln