Anders Borg har blivit Reinfeldts sista hopp

Fredrik Reinfeldt kan tacka stjärnorna för finansminister Anders Borg.

Utan honom skulle alliansen ligga ännu sämre till hos svenska folket.

Aftonbladet/United Minds tar ett nytt steg. Utöver de månatliga väljarbarometrarna ­kommer vi en gång i kvartalet publicera ännu en undersökning.

Den innehåller två moment. Det första handlar om hur väljarna bedömer utvecklingen just nu, går den åt rätt eller fel håll?

Det andra momentet visar hur väljarna värderar regeringsalternativen i fem centrala frågor; ekonomin, jobben, ­vården, utbildningen och ­miljön.

Genom att komplettera den traditionella väljarbarometern med dessa frågor får vi en fördjupad bild av hur ­ väljarna tänker och resonerar. De värderar inte bara ­ partierna när de röstar, de tar även hänsyn till faktorer som förmåga att leverera, regera och göra skillnad.

Den första mätningen i den nya serien är en kalldusch för statsminister Fredrik Reinfeldt och hans regering.

För det första är det fler väljare som tycker att riktningen går åt fel håll än de som tycker att den går åt rätt håll.

För det andra vinner ­ Socialdemokraterna matchen mellan en M-ledd och en S-ledd regering i fyra av fem frågor. En S-ledd regering, med Stefan Löfven som statsminister, är enligt väljarna bättre på jobben, kvalitet i vården och i skolan och på miljö och klimat än en M-ledd regering med Fredrik Reinfeldt vid rodret.

Men i den kanske viktigaste matchen, vilken regering som är bäst på att sköta ekonomi, ­avgår en M-ledd regering med segern. Det innebär att finansminister Anders Borg (M) är Reinfeldts trumfkort i kampen om väljarna.

Det är kanske inte en nyhet som man baxnar inför. När Sifo på uppdrag av Aftonbladet ­låter väljarna sätta betyg på ­regeringens ministrar hamnar Borg regelbundet i topp. I årets mätning fick han betyget fyra på en femgradig skala, det hittills högsta betyget i mätningens 16-åriga historia.

Vid årsskiftet såg alliansen ut att gå mot en promenadseger i valet om drygt två år. De fyra partierna ledde stort i alla mätningar, oppositionen låg i det närmaste i ruiner.

Med ledarskiftet i Socialdemokraterna i slutet av januari, när Juholt efterträddes av Löfven, kom scenförändringen.

Nu är det alliansen som har problem medan Socialdemokraterna har medvind. Enligt ­Aftonbladet/United Minds väljarbarometer som publicerades i går stöds den rödgröna oppositionen av 50,5 procent av väljarna. Medan regeringen bara har 33,3 procent bakom sig eftersom både Centern och Kristdemokraterna skulle åka ut. Inkluderas de blir siffran 40,8 procent.

Löfvens taktik har hittills varit att hålla sig undan från kniviga frågor. Han har poängterat att det är ekonomin och jobben det handlar om. Det har räckt hittills. Men det räcker inte fram till val dagen 2012.

Följ ämnen i artikeln