Sådana människor ska inte få vara advokater

Per Liljekvist.

Att Per Liljekvist fälls för att ha anlitat torpeder men frias för hets mot folkgrupp är ingen sensation.

Mer överraskande är att tingsrätten är så övertygad om att han inte kommer att förlora sin titel som advokat.

Attunda tingsrätt skriver i sin dom att det inte är helt lätt att hänga med i alla turer om vad som egentligen hände den där kvällen på Djursholms torg.

Förvirringen är begriplig. Jag var själv på plats i rättegångssalen då den namnkunnige advokaten förhördes och begrep långt ifrån allt av dennes berättelse om ungdomar som rökte hasch och någon som hade blivit våldtagen och andra konstigheter.

Hitlerhälsning – ”yvigt kroppsspråk”

Åtalad är Liljekvist för att ha ringt en kriminell och bett honom misshandla några ungdomar han hade hamnat i bråk med under kvällen. Åtalad är han även för hets mot folkgrupp då flera personer har vittnat om att han "heilade" mot dem.

Den senare åtalspunkten frias advokaten på. Tingsrätten påpekar att även om flera av tonåringarna har vittnat om hitlerhälsningen så var det bara en av dem som gjorde det innan Aftonbladet skrev om dessa misstankar.

Dessutom är det svårt att veta exakt vad en kroppsrörelse står för. Liljekvist försvarade sig med att han har ett yvigt kroppsspråk. Och ett vittne säger att han rättade till sin väska, inte heilade.

Åklagaren har bevisbördan och detta ansågs, inte överraskande, vara för tunt. Det finns utrymme för rimligt tvivel.

Annat är det med åklagarens påståenden om anstiftan till misshandel. Domstolen påpekar att två anställda på restaurangen som Liljekvist befann sig på vittnat om att denne ringde en person och bad om hjälp. "Ta inte med dig skjutvapen", ska han ha sagt.

Misshandeln inleddes så fort de två männen hade anlänt i taxi.  Den genomfördes effektivt. Omständigheter som tyder på att brotten var beordrade. Dessutom fick en av gärningsmännen 500 kronor av advokaten efteråt. Inte heller det ett agerande som tyder på en situation som inte gick enligt plan utan spårade ur.

Döms till samhällstjänst

De två männen som slog ner ungdomarna har båda ett aktningsvärt kriminellt cv. De döms till en respektive två månaders fängelse och ska även avtjäna resten av de fängelsestraff de båda var frigivna från.

Liljekvist döms till 75 timmars samhällstjänst. Tingsrätten skriver att de tre fall av anstiftan till misshandel han döms för motsvarar två månaders fängelse, men då han inte är brottsligt belastad och risken för återfall i kriminalitet är liten så klarar han sig undan inlåsning.

Upplagt med andra ord för påståenden om att fint folk slipper skaka galler. Jag delar inte den uppfattningen. Svensk lag har tagit fasta på att fängelse i möjligaste mån ska undvikas då straff utmäts. Det är en klok tanke.

Möjligen är domstolen dock snett ute då den påstår att det inte finns någon "beaktansvärd risk" för att Liljekvist ska sparkas ut ur Advokatsamfundet.

Borde inte få behålla sin titel

Lagstiftningen är förvisso bisarr på denna punkt. Samfundet får endast ingripa mot en advokat som begår brott som har med yrkesutövningen att göra. Ett undantag finns, ekonomisk brottslighet.

Fiffla taffligt med bokföringen och du ryker som advokat. Mörda någon och du behåller titeln.

Med tanke på att Liljekvist ringde en klient han tidigare har försvarat så skulle jag dock inte bli förvånad om Advokatsamfundet trots allt tittar på fallet och ser om det går att hävda att brottet har med hans yrkesutövning att göra.

Hur det nu än går med den saken så är nuvarande ordning orimlig, vilket Advokatsamfundet flera gånger har påpekat för regeringen. Att advokater kan begå grova brott och fortsätta stärker inte direkt tilltron till rättsväsendet. Ska det vara så svårt för lagstiftaren att förstå detta?

Per Liljekvist borde inte, om domen står sig, få behålla sin titel. Personer som ger våldsbrottslingar order att spöa barn ska inte vara advokater.