Politikerna bryr sig knappast om miljön – de vill bara spara stålar

Norrtälje – en del av det ­globala ­kretsloppet.

Floskeln är svår att säga emot eftersom allting är en del av det globala kretsloppet. Den var i alla fall rubriken på en broschyr som kom i brevlådan häromdagen, tillsammans med sophämtningsräkningen.

För några år sedan ­fungerade sophämtningen ganska bra i denna del av ­skärgården. Sophämtarna klackade inte speciellt ofta, skräpet hämtades nästan varje vecka även om det hade råkat snöa.

Att klacka, det vill säga att hoppa över hämtningen för att klara trakten snabbare, måste göras vetenskapligt. Det vet jag sedan jag själv jobbade i sopsvängen för hundra år ­sedan.

Även om det bara låg en ensam sillburk och skramlade i botten av en papperssäck så brukade en del villaägare ringa och klaga något så alldeles ­förbannat i telefon att basen blev högröd och höll på att spricka. I värsta fall fick han ta basbilen och åka ut och slänga sillburken och den fladdriga säcken i bakluckan. Ni kan ­själva räkna ut hur han röt och skrek när man kom tillbaka till stationen efter lunch.

Vi som var daglönare och ville fortsätta jobba för att få det där bruna kuvertet – med ­sedlar och mynt varje fredag – lärde oss alltså att klacka med finess.

Numera är klackandet satt i system. Av kommunens ­politiker.

De beslutade för en tid ­sedan att halvera sophämtningen. Nu hämtas skräpet ­bara varannan vecka. Skälet är det gamla vanliga – miljön.

”Vi äger inte jorden, vi lånar den bara av våra barnbarn”. Har ni hört den förut? Miljö­argumenten kan användas i snart sagt vilka sammanhang som helst, för att motivera ­vilka försämringar som helst.

Samtidigt som sophämtningen halverades kom räkningarna som förut. De glömde nämligen att halvera taxan. Hur tänkte de då?

Nu blir det skräpigare och skräpigare i flera skärgårdsmiljöer.

Folk slänger sopor vid insamlingsplatserna för glas och papper. Privata soptunnor måste gömmas för att inte överfyllas av folk som inte vet var de ska göra av skiten. Längs vägarna ligger ibland hela svarta sopsäckar med hushållsavfall.

Till råga på allt så har sophämtarna börjat klacka systematiskt. I vintras kunde det gå månader utan att de hämtade. Folk ute på öarna tvingas ­betala full taxa, men ingen hämtade på hela vintern. ­Efter hårda förhandlingar fick en öbo jag känner ställa i land sin soptunna för att bli av med det han inte ­kunnat ge till hönsen eller bränna.

Bästa kommunpolitiker, sluta snacka om miljön. Ni vill spara stålar. Ni vill inte att Roslagen ska bli ett nytt Grekland. Säg det då. Det kanske folk kan ­acceptera.

Följ ämnen i artikeln