5 punkter - därför blir kärnkraften inte valfråga

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2006-08-04

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Med bara drygt en månad kvar skulle årets val kunna bli ett nytt kärnkraftsval.

Men det blir det inte.

Skälen är åtminstone fem.

I morse stod hälften av Sveriges reaktorer stilla.

Fyra, Forsmark 1 och 2 och Oskarshamn 1 och 2, på grund av olyckan i Forsmark förra tisdagen. Och en, Ringhals 4, för årligt underhåll.

Kärnkraften har varit glödhet i politiken. Men trots olyckan i Forsmark talar mycket litet för att årets val blir ett nytt kärnkraftsval.

Ingen laddad fråga. Miljöpartiet kräver en ny översyn av kärnkraftens säkerhet, den förra gjordes 1979. Miljöminister Lena Sommestad är oroad och centerledaren Maud Olofsson tycker att kärnkraften ska vara säker.

Mer omfattande än så har inte reaktionerna varit. Bara två av sju riksdagspartier, miljöpartiet och centern, tar upp frågan på sina hemsidor. Kärnkraften är inte längre en het fråga.

Väljarna är lugna. I en enkät på aftonbladet.se i går svarade nära 40000 personer på frågan: Tror du att den svenska kärnkraften är säker? Tre fjärdedelar svarade ja.

Trots att fem av tio svenska aggregat står still tror alltså de flesta att den svenska kärnkraften är säker.

Möjligen är oron större för det höga elpriset. I går var det mer än dubbelt så högt som vid samma tid förra året.

Felet inte tillräckligt allvarligt. Preliminärt bedömer kärnkraftsinspektionen, SKI, olyckan till två på den sjugradiga internationella skalan Ines. Det betyder att den klassas som en händelse.

Ines 1 är en avvikelse och Ines 3 en allvarlig händelse. Haveriet i amerikanska Three mile island, som ledde till den svenska folkomröstningen om kärnkraft 1980, var en femma - olycka med risk för omgivningen.

Uttröskat. Eftersom kärnkraftsfrågan redan tröskats i närmare trettio år är de flesta ganska trötta på den. Därför har varken partierna - eller väljarna - energifrågorna med på listan över valets viktigaste.

Världen. Förr skrotades kärnkraften. Nu byggs den ut. I exempelvis Finland byggs nu en femte superreaktor som ska stå klar 2009.

Den utländska debatten påverkar Sverige, kärnkraft uppfattas inte längre som lika läskig som 1980.

Valet 2006 blir kort sagt inget nytt kärnkraftsval. Trots snabbstoppet i Forsmark.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln