Regeringen tappar bollen när det gäller våldet – igen

När regeringen presenterade sin budget var alla större satsningar redan kända. Men det saknades inte överraskningar i budgeten.

Den första överraskningen var regeringens loja inställning till klimatmålen. Den andra överraskningen var hur långt ner på prioriteringslistan trygghet dyker upp.

Samtidigt som det rasar ett gängkrig med dödlig utgång.

Det var nästan som om oppositionen inte trodde det var sant. I regeringens budget gick det att hitta en tabell över vilka klimatmål regeringen kommer att uppnå med sin politik på klimat- och miljöområdet. Svar - inte många. Anledningen är bland annat regeringens stora satsning på sänkta bränsleskatter för att kunna sänka priset på bensin och diesel.

Nog för att det var en användbar komisk effekt för oppositionen att läsa högt från listan och vädra sin besvikelse över hur en regering kan satsa hela Sveriges klimatpolitik på att sänka bränslepriset med några ören, kanske en hel krona om stjärnorna står rätt. Men sanningen är att ingen förväntade sig något annat av den här regeringen och av den här budgeten.

Var tog tryggheten vägen?

Regeringspartierna och SD lovade allt detta i valrörelsen och redan då stod det klart att satsningarna på att sänka drivmedelspriserna skulle påverka möjligheterna att nå utsläppsmålen.

Väljarna förväntar sig det här när det gäller klimatpolitiken. Vad de däremot inte förväntar sig är att en regering som gick till val på att stoppa våldet och grova organiserade brottsligheten, har så lite fokus på just detta.

När regeringen själv listar sina prioriteringar utifrån storlek på satsningar, kommer trygghet på sjätte plats. De 2,6 miljarderna nya pengar som ska satsas inom detta område nästa år är inte ens i närheten av de 6,5 miljarder det kostar att sänka bränsleskatten och med det få något billigare bränsle i tanken.

Trygghet är viktigt sa finansminister Elisabeth Svantesson under sin budgetpresentation. Trygghet är viktigt och måste få kosta pengar, sa Svantesson och sen var det avklarat.

Alla måste få sitt

Den dåvarande oppositionen höll ett högt tonläge under valrörelsen när det kom till trygghet. Slagordet för Moderaterna var till och med Nu får vi ordning på Sverige.

Ulf Kristersson nämnde då och då att det ändå var mer komplicerat än att en ny regeringen kom till makten och så var alltid löst. Men det skulle i alla fall gå att vända utvecklingen.

Nu visade det sig inte vara särskilt lätt att vända utvecklingen heller.

Lag och ordning är fortfarande en av väljarnas viktigaste frågor och människor förväntar sig att den här regeringen fokuserar och leverar inom det här området. Det kan vara svårt att hålla ögonen på det när man är fyra partier som förhandlar om en budget. Alla vill ha sitt och vill ha satsningar med tydlig partipolitisk prägel som visar just deras väljare att de varit framgångsrika i förhandlingarna.

Moderaterna fick sitt jobbskatteavdrag, KD fick satsningar på vården, Liberalerna fick pengar till läslyft och skola och SD skryter gärna med sänkta bränsleskatter och billigare snus. Men de stora gemensamma projekten som den här regeringen vilar på är inte lika framträdande i den här budgeten.

Det finns inga stora satsningar på att bygga ut energisystemet. Förutom kreditgarantier som kan ges för att bygga ny kärnkraft. Migrationspolitiken kräver inga större ekonomiska satsningar och att få ordning på Sverige har fått stå tillbaka för kampen mot inflationen.

Budgetens stora överraskning

En helt rimligt kritik som den förra S-regeringen fick när de ingick januariavtalet och regerade med stöd av Centern och Liberalerna var att de inte hade någon berättelse, ingen riktning för vart landet var på väg eller ens en tydlig politisk ideologi.

Det var en rättfärdig kritik. Januariavtalet gjorde regeringen och framförallt socialdemokratin otydlig i kanterna. Varken Socialdemokraterna eller deras väljarna visste till slut vad den där regeringen stod för.

Ett tag verkade det som om Moderaterna hade lärt sig av sossarnas misstag och gick in i den här regeringen med en tydlig riktning. De skulle få ordning på Sverige, med fokus på lag och ordning.

Med det i tanken är budgetens stora överraskning att Moderaterna hellre pratar om välfärd än hur landet kan göras tryggare med deras politik.