M kan inte bygga självförtroende på kändisfester

Enligt Ulf Kristersson har ingen regering i modern tid haft lika stora utmaningar som hans regering har.

Veckan präglades av dödsskjutningar och slitningar mellan Sverige och Turkiet kopplat till gängbrottsligheten. Men när Kristersson dyker upp i media är det i en hästvagn tillsammans med artisten E-type.

Regeringens fortsatta problem är att det ser ut som den inte agerar.

Följ ämnen
Nato

När Ulf Kristersson läste upp sin regeringsförklaring för bara några dagar sedan var bilden av tillståndet i landet mörk. Ekonomin, säkerhetsläget och gängbrottsligheten var några av utmaningarna och Kristersson beskrev det själv som att ingen regering i modern tid stått inför lika stora utmaningar.

Inte blev det bättre under veckan heller. I ett upptrappat gängkrig, styrt från Turkiet av Kurdiska räven och det kriminella nätverket Foxtrot sköts flera människor ihjäl. Medierna har rapporterat om hur människor flyr från sina bostadsområden av rädsla för att dras in i gängkriget.

När Ebba Busch klantade sig

Vice statsminister Ebba Busch började med att trassla in sig ordentligt när hon svarade ja på frågan om regeringen skulle kunna tänka sig att dra in bistånd till Turkiet för att pressa på för att få Rawa Majid, den Kurdiska räven utlämnad.

Att villkora bistånd för att få länder att ta emot medborgare som utvisats från Sverige är en punkt som står i Tidöavtalet och kommer vara en del av regeringens nya biståndspolitik. Nu verkar Ebba Busch har gjort en något egen tolkning av hur den här punkten skulle kunna användas och hon backade också snabbt från sitt uttalande.

Relationen med Turkiet är som vi alla vet, något spänd med anledning av Natoprocessen som aldrig verkar gå i hamn. Sämre blev det senare i veckan när Aftonbladet kunde avslöja att en kartläggning som den svenska polisen gjort av toppskiktet i Foxtrot, läckt till det kriminella nätverket. Polisens rapport hade via diplomatiska kontakter överlämnats till Turkiet.

Enligt polisen är deras operation röjd.

Och enligt experter beror läckan troligtvis på Rawa Majids goda kontakter inom den turkiska staten.

Spänt läge

Varken statsministern eller utrikesministern Tobias Billström har velat kommentera uppgifterna och tystnaden säger en hel del om hur känslig relationen mellan Sverige och Turkiet är just nu. Om två veckor öppnar Turkiets parlament och än hoppas regeringen att det också betyder slutfasen för Sveriges inträde i Nato.

Frågan hur det eskalerande gängvåldet ska hanteras blir för varje dag en allt känsligare fråga för regeringen att hantera. Eller känslig är den kanske inte, utan det verkar vara riktigt svårt även för den här regeringen att veta vad den ska göra för att få kontroll över situationen.

På söndagen meddelande justitieminister att han kallar till krismöte i det nystartade rådet mot organiserad brottslighet.

Ulf Kristersson och hans fru Birgitta Ed (som vigde paret) under Martin ”E-type” Eriksson och Melinda Jacobs bröllop.

En festlig helg

Regeringen har redan haft det kämpigt att stå emot bilden av att de inte gör tillräckligt för att stävja våldet och hantera det upptrissade säkerhetspolitiska läget. I somras ledde det till slut till att vi fick genomlida presskonferens efter presskonferens helt utan politiskt innehåll. Allt för att regeringen ville signalera att de gjorde nåt åt saken.

Politik handlar förtroende och handlingskraft och stringens är av högsta betydelse i den politiska kommunikationen.

Med det i åtanken är det svårt att förstå vad för slags kommunikation det är att en dag säga att det är det svåraste läget för en regering i moderna tid och nästa dag lägga en stor del av helgen med att gå på kändisbröllop och åkte häst och vagn med E-type framför fotograferna.

Det moderata självförtroendet

Nu kan man argumentera för att en statsminister måste kunna vara ledig en dag och gå på en väns bröllop. Det var också Kristerssons fru Birgitta Ed som vigde paret Martin E-type Eriksson och Melinda Jacobs. Men dåligt politisk kommunikation får konsekvenser. Ulf Kristersson ligger långt efter Magdalena Andersson i popularitet och hans parti är mitt i en identitetskris efter det dåliga valresultatet där de tappade stort i städerna och blev tredje största parti efter SD.

Inte ens Anna Maria Corazza Bildt, den förre moderatledaren Carl Bildts fru vill längre vara moderat. Hon har istället meddelat att hon kandiderar till Europaparlamentet för Liberalerna.

Moderaterna är inte ett parti som har råd att göra politiska missar. Inte om de vill gå ut ur den här mandatperioden med självförtroendet av att vara ett statsbärande parti.