Mejla

Wolfgang Hansson

Politikermord väcker frågan om nynazistiskt terrornätverk

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Swen Pfoertner/DPA via AP/TT
En bild från begravningen av den tyske politikern Walter Lübcke.

KOLUMNISTER

När den kristdemokratiske politikern Walter Lübcke hittades med ett skott i huvudet trodde polisen först att motivet fanns att söka i hans privatliv.

Nu är frågan i stället om mordet är på väg att avslöja ett nytt högerextremt terrornätverk i Tyskland.

Senaste åren har fokus i Tyskland, liksom i stora delar av övriga världen, legat på islamistisk terrorsim.

Däremot verkar Tyskland ha glömt sina högerextrema rötter, både de äldre och nutidens. Eller så är det så enkelt att man helt enkelt inte gärna vill tänka i dessa banor. Tyskarna vill inte acceptera att Tyskland på 2000-talet åter har ett stort problem med högerextremism och nynazism på ett sätt som man troligen inte haft sedan andra världskriget.

Walter Lübcke, 65, ledde delstatsregeringen i Hessen. Det var allmänt känt att han tagit emot ett stort antal dödshot och tidvis haft polisskydd sedan han tagit kraftig ställning för partikollegan Angela Merkels generösa flyktingpolitik hösten 2015.

Ändå var det mot privatlivet som blickarna riktades efter att politikern hittats död på gräsmattan i sitt hem i Kassel den 2 juni i år. Skjuten med ett skott i huvudet från nära håll.

Det är första gången på årtionden som en politiker mördas i Tyskland. Men de senaste två åren har åtminstone två fall inträffat där knivmän med högerextrema åsikter attackerat flyktingvänliga politiker genom att försöka skära halsen av dem. I båda fallen överlevde offren.

Välkänd högerextremist

Lübckes mål har tagits över av en federal åklagare som granskar högerextrema kopplingar. Detta efter att man hittat en välkänd högerextremists dna på brottsplatsen. 45-årige Stephan E som han benämns i tyska medier har tidigare bland annat sprängt en bomb vid en flyktingförläggning och varit medlem av nynazistiska NPD.

Enligt den ansedda tyska tidningen Süddeutscher Zeitung arbetar åklagarmyndigheten efter antagandet att Stephan E kan ha haft en eller flera medhjälpare.

Kanske inte så konstigt att många drar paralleller med hur tysk polis hanterade ett antal mord på medborgare av turkiskt ursprung under början av 2000-talet. Polisen utgick länge ifrån att det handlade om en uppgörelse i den turkiska undre världen om vem som kontrollerade droghandeln.

Chocken blev därför stor när det visade sig att en nynazistisk grupp som kallade sig NSU låga bakom morden, flera sprängdåd och ett stort antal bankrån för att finansiera verksamheten. Offren sköts ihjäl med pistolskott i huvudet från nära håll. De tre terroristerna fick hjälp utifrån men det avslöjades aldrig av vem.

Nazisympatier

Initialt sa polisen i fallet Lübcke att det inte fanns några tecken på extremistiska motiv. Även om man ändrade sig betydligt snabbare den här gången går det inte att undgå frågan varför tysk polis så lätt avfärdar uppenbart politiska och extremistiska motiv.

Frågan blir inte mindre het av att det pågår ett antal utredningar om högerextrema celler inom polisen. Det är inte länge sedan det avslöjades att en grupp polismän i Frankfurt misstänktes utgöra ett högerextremt nätverk med nazistsympatier. Ett hotbrev till en turkisk kvinna undertecknade de med NSU 2.0. Bara i Hessen pågår 38 utredningar mot poliser för misstänkt högerextremism.

Ett av flera tecken som tyder på att den tyska polisen kan vara infiltrerad av nynazister och högerextremister.

Framförallt under 1970-talet hade Tyskland problem med vänsterextrema grupper som RAF, Röda Arméfraktionen, som utförde politiska mord. Den gången reagerade samhället mycket hårt för att gripa de ansvariga.

Islamfientliga

När det gäller dagens högerextremism gör det tyska samhället ett yrvaket intryck.

Vilket är märkligt med tanke på den våg av högerextremism som sköljt över landet de senaste åren, först i form av de islamfientliga Pegida följt av framgångarna för det högerextrema partiet Alternativ för Tyskland, AfD. För första gången sedan andra världskriget sitter ett högerextremt parti i den tyska förbundsdagen.

Något som verkar ha gett de våldsbenägna högerextrema krafterna ny råg i ryggen. Ett stort antal attacker mot flyktingförläggningar och asylsökande har genomförts.

I en kommentar menar Süddeutsche Zeitung att det vi ser är framväxten av ”ett brunt RAF”. Men i ställer för noga planerade dåd har de högerextrema lärt sig att arbeta efter samma metod som Islamiska staten, IS.

Var och en slår till där de själva kan.

Sovande celler

Den tyska säkerhetstjänsten säger att de inte har resurser att ständigt hålla koll på landets 12 700 högerextremister.

– Precis som det finns sovande celler bland islamister måste vi räkna med samma fenomen bland högerextremister, säger chefen för säkerhetstjänsten BFV.

”Dags att vakna, Tyskland” är en uppmaning som även kan riktas mot ett antal andra länder i Europa.

Publicerad:

LÄS VIDARE