Elbolagen har oss fast på flugpapperet

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-08-10

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Vad nu? En elräkning från elbolaget Fortum på 2 268 kronor. Betalade jag inte en sån summa alldeles nyss? Krafsar i pappershögen och - det var rätt. Slängde iväg 2395 till samma kraftbolag för bara två månader sedan.

Stirrar.

Nästan femtusen på två månader - är inte det litet väl dyrt?

Och vad är det jag betalar för?

Har ju knappt varit hemma. Tvättmaskinen är sönder och golven avstängda. Och att koka futtiga 2,5 dl vatten till morgonkaffet kan väl inte kosta 2 268? Visst ja. Glömde att jag kört diskmaskinen i alla fall en gång i veckan och att jag kollat på teveserien "Rose och Maloney" på måndagar. Så är det ju kylskåpet. Och morgonekot. Ja, vad kan en nyhetssändning kosta förresten?

Hundra spänn?

Dagen efter läser jag att elpriserna aldrig har varit så höga som nu. På sex år har de mer än tredubblats och den heliga treenigheten Fortum, Eon och Vattenfall svär sig fria: "Det är inte vårt fel", utropar de. "Det har varit så mycket snö och det har varit så litet regn. Det är utsläppsrätter och miljöavgifter. Och det är så satans dyrt med kolen".

Jaha.

Men har allt det där jättetrubblet trasslat till det för treenigheten? Nej, det har bara lett till nya rekordvinster och i år väntas de tre göra en vinst på 64 miljarder. En ökning med 50 procent.

Ja, ni fattar.

Så vad gör vi konsumenter? Bojkotta elbolagen eller gör dig oberoende av el, uppmanaar elanalytikerna.

Precis som om det skulle hjälpa.

Får jag presentera min bror?

Som en övervintrad snapphane sitter min bror i sitt rödmålade hus i Saltsjö-Boo. Han matar vildkatter och småfåglar. Rävar och igelkottar kilar över hans tomt. Och han är expert på el - på att spara el. Och när man hälsar på honom i hans lilla hus, så är det inte vräkiga soffgrupper som han visar upp. Han pekar på en värmepump i taket och säger: "400-900 watt". Eller så sneglar han på platt-teven och säger: "500 watt".

För brorsan handlar allt om att kapa kilowatt. Att isolera. Att spara. Att bli fri.

Men nu har han gett upp.

"Det är ingen idé", surar han. "Elbolagen bestämmer ändå allt. Ju mer vi sparar, desto mer höjer de priserna. Och ju mer vi sparar, desto mer kan de exportera till Europa. Och där kan de ta ännu mer betalt för elen".

Ja, ni fattar.

Fast på flugpapperet.

Moment 22.

Monica Gunne

Följ ämnen i artikeln