Carl Gustaf ger knappast upp tronen

den villige monarkenMånga svenskar vill att kungen ska avgå i förtid, men det lär inte hända.

Majoriteten av svensk folket stöder fortfarande monarkin. Flertalet vill dessutom att kungen ska pensionera sig och låta kronprinsessan Victoria ta över tronen, men så länge kung Carl XVI Gustaf är pigg och kry är sannolikheten för att han frivilligt skulle stiga åt sidan ytterst liten. Ingen regent av dynastin Bernadotte har avgått i förtid.

Oscar I var ganska sjuk mot slutet av sitt liv varför hans son, den blivande Karl XV, tog över det mesta av faderns arbete några år innan fadern avled. Alla andra Bernadotte-kungar har suttit kvar till sin sista dag på jorden. Längst satt Gustaf V som var 92 år då han avled. Hans efterträdare, Gustaf VI Adolf, avled bara några månader innan han skulle fylla 91. Kung Carl Gustaf har nu 25 år kvar till den åldern.

Sedan Gustav Vasas dagar på 1500-talet, då tronen blev ärftlig, har vi haft 23 regenter – bara två av dem har avgått frivilligt i förtid, bägge var kvinnor; drottning Kristina och drottning Ulrika Eleonora den yngre.

Kristina reste ut i Europa och kallade sig drottning hela livet. Hon omgav sig med ett eget hov och enligt rättsuppfattningen på 1600-talet ansåg hon sig ha domsrätt över sina anställda, var hon än befann sig.

Ulrika Eleonora tog under kuppartade former över tronen efter sin bror Karl XII. Men hon regerade bara ett enda år innan hon 1720 lämnade över till sin man, Fredrik av Hessen.

Tre regenter avsattes med våld; Erik XIV som kastades i fängelse där han till slut avled, förgiftad på order av sin bror Johan III. Dennes son Sigismund beseg­rades i strid och blev därefter avsatt av den svenska riksdagen. I början av 1800-talet avsattes Gustav IV Adolf i en statskupp och skickades i exil med hela sin familj.

Två av kungarna stupade i krig (­Gustav II Adolf och Karl XII), en tredje kung, Gustav III, mördades.

15 av de 23 monarkerna dog en naturlig död. Ingen har någonsin avgått med pension.

Ingenting hindrar att kung Carl Gustaf blir den förste kungapensionären, men ett sådant steg medför en rad komplikationer.

Vilken titel ska han ha? Pensionären Carl Gustaf är inte avsatt, så han ­kunde säkert behålla sin kungatitel. Han kan också återta sin första titel: hertig av Jämtland eller varför inte prinsen av Solliden?

Det slottet är hans privata egendom. Englands kung Edward, som avgick frivilligt, fick titeln hertig av Windsor av sin bror och efterträdare.

Vilken ställning skulle den pensionerade kungen få på den svenska rangskalan? Så länge han lever finns han kvar som medlem i kungahuset. Hur ska han som före detta kung då placeras i officiella sammanhang? Efter drottning Victoria men före kronprinsessan Estelle? Vanliga människor tycker sådana problem är strunt, men i hovets och det officiella Sveriges placeringslistor är frågorna brännheta. Ska han få ett avgångsvederlag eller bara vanlig pension? Han har så han klarar sig, men även den ekonomiska biten måste diskuteras.

Skulle den fullt friske och pigge ­kungen avgå enbart för att släppa fram Victoria, kan han inte vara kvar i Stockholm.

Victoria vill nog inte ha en arbetslös pappa tittande över axeln. Enklast för alla vore om han då gick i frivillig exil och slog sig ner till exempel i södra Frankrike. Förmodligen skulle han även då behöva personligt skydd.

Antalet terrorister har inte minskat i världen. En pensionerad kung kan riskera att bli offer för vansinnesdåd, politiska attentat eller utsättas för kidnappning eller andra kriminella handlingar. För att inte tala om skydd mot ­närgångna fotografer och en nyfiken allmänhet.

Dagarna där nere kan för­drivas som till exempel prins Bertil gjorde med häftig bilkörning längs den franska Rivieran, boulespel, båtturer samt ­goda middagar. Han kan delta i årets olika jakt­säsonger i Sverige och i andra länder. Han kan givetvis umgås flitigt med ­sina kungliga släk­tingar i hela ­Europa samt då och då besöka barn och barnbarn i Sverige, där han förmodligen skulle hyllas för sitt beslut.

Är detta ett ­pensionärsliv som lockar Carl XVI ­Gustaf? ­Mycket lite ­tyder på det.

Visste du att...

… Sverige aldrig har varit något annat än en monarki? De senaste tusen åren har landet styrts av tio ‧olika dynastier. Av dem har ätten Bernadotte suttit längst, 195 år. Vasaätten regerade i 133 år. Båda dynastierna grundades av från början icke-kungliga personer. Gustav Vasa var född adelsman medan Jean Baptiste Bernadotte föddes i ett enkelt borgerligt hem i södra Frankrike.

… man i Nederländerna har en lång tradition av regenter som abdikerar för en yngre efterföljare? Drottning Vilhelmina avgick 66 år gammal år 1948 till förmån för dottern Juliana, som i sin tur abdikerade på sin 71-årsdag år 1980 till förmån för nuvarande drottningen, den då 42-åriga Beatrix. Kung Carl XVI Gustaf är brylling till den nederländska drottningen.

… det var Gustav Vasa som införde arvkungadömet 1544? Sedan tidig medeltid valdes varje ny kung vid Mora sten – men den som valdes var nästan alltid släkt med tidigare kungar. I långa tider kämpade den Sverkerska ätten från Östergötland om makten med den Erikska ätten som hade gods i Västergötland.

Följ ämnen i artikeln