Tänkarmössa behövs för att infria vallöftet

Det är tur för Stefan Löfven att han bestämde att examen äger rum först efter nästa val.

Det viktigaste vallöftet, EU:s lägsta arbetslöshet år 2020, kommer inte att infrias enligt regeringens egna prognoser.

Inför valet förra året var Socialdemokraternas viktigaste vallöfte att pressa ner arbetslösheten till den lägsta i EU. Löftet upprepades i regeringens gemensamma regeringsdeklaration i oktober.

”Antalet personer som arbetar och antalet arbetade timmar i ekonomin ska öka så att Sverige når lägst arbetslöshet i EU 2020”, lovade statsminister Stefan Löfven (S) i riksdagen.

Väljarna kommer dock inte att kunna utvärdera om regeringen uppfyllt sitt löfte i nästa val. Det äger rum redan 2018, alltså två år innan målet ska vara nått.

Att sätta måldatum på andra sidan nästa riksdagsval var strategiskt rätt redan när vallöftet lanserades. Varför frivilligt utsätta sig för granskning i en valrörelse av ett åtagande som många ansåg vara övermäktigt redan från början?

Men enligt prognoserna i finansminister Magdalena Anderssons (vårbudget kommer löftet inte att infrias 2020 heller.

I dag har Tyskland och Österrike EU:s lägsta arbetslöshet, 4,7 respektive 4,8 procent enligt EU:s gemensamma statistikbyrå Eurostat. Siffran gäller januari och då var den svenska arbetslösheten enligt samma källa 7,8 procent.

Enligt regeringens prognoser faller den svenska arbetslösheten från ett helårsgenomsnitt på 7,5 procent i år till 6,4 procent 2019. Eftersom man kan förmoda att den ekonomiska utvecklingen i Tyskland och Österrike inte påtagligt kommer att skilja sig från den svenska kommer arbetslösheten att falla även där.

Alltså kan man på goda grunder anta att regeringens löfte inte kommer att infrias. I alla fall inte utan en rejäl kraftansträngning och en stort säck pengar från regeringen.

Men det är Magdalena Andersson beredd på:

- Det är uppenbart att regeringen behöver återkomma med ytterligare åtgärder i höst, sade hon.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson, som sitter i Socialdemokraternas högsta ledning, var inte heller nöjd:

- Här måste regeringen sätta sig vid ritbordet igen i höst, sade han.

Men räcker pengar och uppfinningsrikedom för att pressa ner arbetslösheten under Tysklands och Österrikes nivåer? Det är tveksamt.

Arbetslöshet räknas i alla sammanhang som andel arbetslösa av arbetskraften. Arbetskraften består av dem som står till arbetsmarknadens förfogande. Alltså inte hemmafruar och lärlingar som är betydligt vanligare i både Tyskland och Österrike än här.

Men vill S och MP gå den vägen? Med stor sannolikhet inte.

Den förra S-regeringen var förtjust i förtidspensioneringar. De som var långtidssjuka eller för den delen långtidsarbetslösa med kunde beviljas sjukersättning, som den korrekta termen lyder. Då stod de inte längre till arbetsmarknadens förfoganden och försvann ur arbetslöshetsstatistiken.

Skulle det vara en framkomlig väg igen? Inte för den som vill hushålla med skattepengarna.

För att nå målet får Socialdemokraterna och Miljöpartiet sätta på sig Uppfinnar-Jockes tänkarmössa. Den lär behövas mer än en gång.