Fyra smutsiga detaljer när tågvärdarna avvecklades

Det politiska spelet bakom avvecklingen av tågvärdarna i pendeltågen är osedvanligt smutsigt.

I går var trafiknämnden i region Stockholm på sitt mest kreativa humör, vilket tog sig uttryck i att retroaktivt göra ett olagligt beslut lagligt.

Bland andra tidningen Arbetsvärlden har uppmärksammat denna egendomlighet.

Det var ett udda sammanträde, ”digitalt via Teams”, normalt brukar politikerna tvingas släpa sig till möteslokalen då regionens frågor ska avgöras.

Ovanligt var också att det på dagordningen endast fanns ett ämne, ”Godkännande av återupptagande av verkställighet (TN 2023–0329)”.

Redan den omständigheten borde göra vem som helst misstänksam.

I det föregående mötet i januari var 19 punkter uppsatta: SL-kortets eventuella giltighet på Mälartågen, en moderat dröm om att göra tunnelbanan till ett pilotprojekt för visitationszoner, svar på en skrivelse om att flagga för Ukraina...

Möjligen är det detta som är tjusningen med politik på den här nivån. Högt och lågt, stor spännvid, allt kan hända.

Möjligen är det detta som är det tröstlösa. Ändlösa möten om småsaker medan polare från ungdomsförbundet har seglat iväg till rikspolitiken och får sitta i 30 minuter och bli utfrågade av den lika påläste som artige Anders Holmberg.

Hursomhelst, inget möte är det andra likt och i går handlade det om att göra någonting åt en besvärlig dom som Förvaltningsrätten meddelade härom veckan.

Bakgrunden är det beslut som Trafiknämndens dåvarande borgerliga majoritet fattade 2021 om att göra sig av med 400 tågvärdar och ersätta dem med kameror.

Men för ett år sedan bestämde nämnden att pausa avvecklingen för en snabbutredning, som visade att det var en toppenidé med kameror i stället för mänsklig närvaro.

Tågvärdarna ersattes med kameror. Under vintern fick MTR dock kalla in pensionärer för att rengöra kameralinserna från imma, is eller snö.

Smutsig detalj 1:

I opposition gick Socialdemokraterna till val 2022 på att behålla värdarna. Men väl vid makten ändrade sig partiet raskt.

Socialdemokraten och regionrådet Jens Sjöström har vid olika tillfällen försökt förklara helomvändningen, men naturligtvis inte klarat sig ifrån en svettig svekdebatt.

(Kanske är han just i dag i och för sig nöjd med att inte ha gjort det hela vägen till rikspolitiken.

Partiledare Magdalena Andersson har det ju inte särskilt roligt, sedan hon efter att ha blivit plågad i månader av högern om riksdagsledamoten Jamal El-Hajs eventuella flirtande med Hamas försökte flytta fokus genom att ge sig på youtubern Henrik Jönsson, bara för att hamna i en ny skitstorm.)

Sedan snabbutredningen presenterats beslöt David Lagneholm, trafikförvaltningens chef, att återuppta utvecklingen mot övervakning med maskiner.

Smutsig detalj 2:

Lagneholm var chef på tågoperatören MTR då förslaget först väcktes. För bolaget var en övergång till kameror givetvis bingo, alla dessa tågvärdar kostar en hel del pengar.

Det är nog inte bara konspirationsteoretiker som ser en tydlig intressekonflikt i att just denne person fattar beslutet.

Ett beslut som en privatperson för övrigt överklagade till domstol. Och den 29 januari i år meddelades Förvaltningsrättens dom.

Förvaltningschefens beslut om att fortsätta avvecklingen av tågvärdar har ”inte kommit till på lagligt sätt och det ska därför upphävas”.

Häpp. Trafikhöjdarens enväldiga beslut var olagligt. Han hade inte rätt att fatta det. Endast politiker kan göra det.

Det är en smula dystert att inte den styrande koalitionen i huvudstadsregionen tycks ha ens grundläggande koll på kommunallagen.

Kanske finns här en antydan till en förklaring till varför de står och stampar och inte tar sig till rikspolitiken och strålkastarljuset?

Smutsig detalj 3:

Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna försökte vid gårdagens möte att protestera, men var chanslösa då en ångvält i form av sex övriga partier körde över dem.

Det miljöpartistiska trafikregionrådet Anton Fendert ryckte på axlarna.

– Det fanns och finns en bred politisk förankring i grundfrågan, sa han i en kommentar.

Smutsig detalj 4:

Svårare än så behöver det inte vara då ett olagligt beslut i efterhand görs lagligt.

Följ ämnen i artikeln