De tvingas gå när s vässar

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2006-10-05

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Partiet storstädar efter brakförlusten

Det blir storstädning i s-toppen efter brakförlusten i valet.

Förutom Göran Persson väntas även Marita Ulvskog och Bosse Ringholm gå.

Dessutom måste partiet vässa sin politik.

Kritiken mot ledningen och den förda politiken väller nu fram i socialdemokraterna.

Längst går Jan Andersson, ledamot i EU-parlamentet, som anklagar partiet för att ha övergett sin viktigaste fråga, sysselsättningen. Och för att man låtit Göran Persson centralisera makten till sig själv och sitt kansli, ”de som jamsat med har blivit belönade”.

Ännu ett påhopp

Andersson är möjligen den hittills skarpaste kritikern. Men långtifrån den enda.

I interna forum på nätet diskuteras partiledningen och politiken högljutt. I det nya numret av s-tidskriften Tiden anklagar LO:s ekonomer med Dan Andersson i spetsen regeringen för att ”medvetet eller omedvetet påtagligt ha försvagat arbetslinjen”. Fikonspråk som i klartext är ännu ett påhopp på Göran Persson för att ha misskött socialdemokraternas paradfråga – sysselsättningen.

Anne-Marie Lindgren, chef för den socialdemokratiska tankesmedjan Idé och tendens, är inte känd för att ta till överord. Men även hon konstaterar att partiet inte hade tydliga svar på viktiga frågor.

För socialdemokraterna ser valnederlaget 2006 alltså ut att få samma konsekvenser som valförlusten i förra valet fick för moderaterna. En ny ledning – och en ny politik.

Att Göran Persson försvinner i mars är redan klart. Det gör sannolikt även Marita Ulvskog och Bosse Ringholm.

Fyller 65 år

Ulvskog organiserade den valrörelse som Göran Persson kritiserade redan på valnatten. Hon bär, tillsammans med andra, också ansvar för att sysselsättningen kom bort.

Bosse Ringholm fyller 65 nästa år men är också en symbol för den slutenhet och brist på organisatorisk förnyelse som präglar socialdemokraterna. Möjligen kan även Lars Isaksson, ordförande i Landstingsförbundet, petas ur partiets innersta cirkel, det verkställande utskottet.

I morgon samlas partistyrelsen och de nyvalda riksdagsledamöterna. På lördag presenterar de socialdemokraternas skuggregering, talesmännen i olika politiska frågor.

Men inte bara ledningen behöver förnyas. Socialdemokraterna måste hitta ett nytt sätt att tala med väljarna. Och förtydliga sin politik.

När historien skrivs om Göran Perssons tid i ledningen för Sveriges största parti är det inte säkert att den blir så smickrande.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln