Mona – därför lyfter hon inte

ingen förnyare Mona Sahlin har helt enkelt inte haft tid att förnya sitt eget parti. Hon har haft fullt upp att ratta framväxten av den gröna alliansen.

Ett halvår kvar till valet och det borde vara ett gyllene läge för Mona Sahlin och Socialdemokraterna.

Men det lyfter inte.

Varför?

I dag är det exakt ett halvår kvar till valet och enligt opinionsmätningarna väntar en promenadseger för de rödgröna.

Men för vänsteralliansens absolut största parti, Socialdemokraterna, är det motigt. Partiet ligger på eller under sitt gamla valresultat, 35 procent, den sämsta noteringen sedan riksdagsvalet 1921.

Detta trots att Socialdemokraterna med alla rimliga mått borde sitta i guldsits. Arbetslösheten är den högsta på femton år, ungdomsarbetslösheten är skyhög, exporten krymper, missnöjet med försämringarna i sjukförsäkringen och a-kassan är utbrett – och högljutt.

Ändå lyfter det inte för Mona Sahlin och hennes sossar. Skälen är flera men den viktigaste förklaringen är sannolikt röran hösten 2008. Då deklarerade Sahlin först att S och de gröna i MP skulle bilda ett lag.

Därefter tvingades hon till en snabb reträtt av revolterande partikamrater som ville ha med kamraterna i Vänsterpartiet.

Så fick det bli och det lider Sahlin fortfarande av. Det finns en kvardröjande känsla av att Socialdemokraterna inte riktigt vet vad de vill. Grönt, rött eller mittemellan?

Ett annat problem för Sahlin är att hon inte infriat löftet om att modernisera Socialdemokraterna. I installationstalet 2007 talade hon om trygghet i förändring, nyfikenhet och självkritik. Men är det verkligen något man förknippar med dagens parti? Knappast, de nya socialdemokraterna har påfallande likheter med de gamla.

Mona Sahlin har helt enkelt inte haft tid att förnya sitt eget parti. Hon har haft fullt upp att ratta framväxten av den rödgröna alliansen men inte ens då har hon varit särskilt uppfinningsrik.

Mycket är hämtat från konkurrenterna – arbetsgrupper, hemsida, gemensamma tågresor och uppsluppna fototillfällen utan politiskt innehåll.

Sahlins egen framtoning har dessutom förändrats radikalt. Förr var de rappa replikerna hennes adelsmärke. Nu ger Mona Sahlin närmast ett sävligt intryck. Hon talar långsamt – och gärna uppfostrande. Vem gillar att bli tillrättavisad? Inte särskilt många.

Trots goda förutsättningar lyfter det alltså inte för Sahlin och Socialdemokraterna. Ändå kan hon vara statsminister om ett halvår.

Citatet

Om det är nödvändigt kan jag bli tvungen att säga till dessa 100 000 att återvända till sina länder eftersom de inte är mina medborgare.

Turkiets premiärminister Recep Erdogan hotar armenier.

Arbetslösheten är nu på väg upp mot tio procent och jag frågar mig hur hög den ska behöva bli för att fackföreningsrörelsen ska sansa sig.

Svenskt näringslivs vd Urban Bäckström om fackens krav på 2,6 procent

Följ ämnen i artikeln