Märkligt att han bjuds in – men inte Jimmie

Han heter Ibrahim S. I. Alibrahim och du har nog inte hört talas om honom. Hans excellens gör inte så mycket väsen av sig. Men i dagarna får han ändå ett fint kuvert i brevlådan på Östermalm, en inbjudan till årets Nobelfest.

Saudiarabiens ambassadör är säkerligen trevlig. Ändå är det märkligt att han får en inbjudan och inte Jimmie Åkesson.

Jo, du läste rätt.

Partiet är inte bjudet i år heller och SD:s pressansvarige Martin Kinnunen skriver att det är märkligt att Nobelstiftelsen inte välkomnar dem när företrädare för diktaturer bjuds in. Det är konstigt att hålla med Sverigedemokraterna. (Halvvägs, någon måtta får det vara.)

Diskussionen har sitt ursprung i ett fyra sidor långt dokument skrivet med vacker handstil i Paris, den 27 november 1895.

”Det är min uttryckliga vilja att vid prisutdelning intet afseende fästes vid någon slags nationalitetstillhörighet sålunda att den värdigaste erhåller priset, antingen han är Skandinav eller ej”, skrev Nobel i sitt testamente.

En mening som gjort att stiftelsen för femte året i rad inte bjuder ett parti där ”företrädarnas agerande i nuet visar bristande respekt för den grundläggande demokratiska principen om alla människors lika värde - oavsett hudfärg, härkomst eller religion”, enligt Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten.

Bra så. Men Ibrahim S. I. Alibrahim? Jag är inte förtjust i SD:s kvinnosyn. Men Alibrahim representerar Saudiarabien, världens mest konservativa land som saknar all känsla för jämlikhet. SD betedde sig skrämmande när de stängde ute Expressen på valnatten, men kungasläkten al-Saud styr landets massmedier och kastar journalister som kritiserar dem eller islam i fängelse. SD för en läskig politik, men hos saudierna är politiska partier inte ens tillåtna. Och dödsstraff är vanligt.

Så jag frågar igen. Hur kan Alibrahim bjudas till humanisten Alfred Nobels prisutdelning, tillsammans med representanter för diktaturerna Eritrea, Iran, Nordkorea, Syrien och Zimbabwe?

Lars Heikensten är modig när han bojkottar Jimmie Åkesson. Men precis som stitelsen skriver, när ”företrädare visar bristande respekt för människors lika värde” har man inget på Nobelfesten att göra.

Så visa kurage på riktigt. Stryk sex namn till, även om de står på UD:s diplomatlista. Då hedras Nobels minne på riktigt.

Följ ämnen i artikeln