Här är familjen Holstein-Gottorp – i verkligheten

Familjen Holstein-Gottorp’ heter en pågående komediserie i TV4. ­Programmens underhållnings­värde kan diskuteras. Men huset Holstein-Gottorp är ingenting att skratta åt. Det är en fursteätt som gett Sverige fyra kungar och tre drottningar. Därifrån kommer också ryska tsarer och kungar av Grekland. Dagens danska och norska kungahus är en sidogren av Holstein-Gottorp.

Själva furstendömet var inte stort och skiftade i storlek många gånger under sekler av komplicerat maktspel med de danska och tyska grannarna. I dag är det gamla furstendömet den tyska delstaten Schleswig-Holstein med Kiel som ­huvudstad.

Under seklernas gång har vi haft 34 krig med Danmark. I väldigt många av dessa konflikter var ­Holstein- Gottorp i allians med Sverige. Fursten­dömets armé var inte så stor men alliansen med Sverige tvingade Danmark att splittra sina styrkor och gjorde det möjligt för svenska armén att flera gånger angripa Danmark ­söderifrån.

Hertig Karl, som senare blev kung Karl IX, var den förste som såg den strategiska fördelen med alliansen med Holstein- Gottorp. Han gifte sig med furstedottern Kristina. Under bröllopsfesten 1592 i ­Nyköpingshus framträdde för första gången i Sverige en engelsk teatergrupp. Kristina var mor till krigarkungen ­Gustav II Adolf.

Hon blev en av våra mest färgstarka drottningar, en barsk kvinna som styrde med järnhand. Karl sa om henne att hon var ”en kvinna som håller att ta i”. Hon hade stenkoll på ekonomin, tvingade ­alla äta upp allt på tallrikarna, även strömmingsbenen. Hon mätte personligen upp hovfröknarnas sytråd. Så det inte blev ­något slöseri.

Nästa prinsessa från Holstein-Gottorp var Hedvig Eleonora, gift med Karl X Gustav, som också var i krig med Danmark och behövde stöd i söder.

Kungen hade inte sett henne före bröllopet, men en svensk diplomat hade rapporterat att den 18-åriga prinsessan var ”en skön, liten, dygdig och synnerligen hjärtans behaglig puppa”.

Hon födde Karl XI, men blev änka ­redan vid 24 års ålder och var ­sedan riksänka i 55 år. Det är hon som ­låter bygga Drottningholms slott, fast då var slottet rödmålat med vita fönsterkarmar. Hon beställde målningarna och inredningen som gjorde slottet till ett tempel över den svenska stormaktstiden.

Då Karl XII var borta och stormakten störtad, kom den så kallade frihetsiden då makten låg hos riksdagen. Då kung Fredrik I var barnlös valdes Adolf Fredrik av Holstein-Gottorp till svensk kung. Han valdes därför att han var en oförarglig, foglig man som helst satt och svarvade snusdosor. Adeln kunde alltså styra som den ville. Adolf Fredrik avled efter en bättre middag avslutad med semlor. Hans son Gustav III blev vår egen Solkung; intelligent, bildad och med starka personliga ambitioner. Han tog makten och förde en äventyrlig ­utrikespolitik samt ­levde ett praktfullt hovliv, i en svensk version av Versailles. Något som inte uppskattades av alla. Gustav mördades 1792. Hans bisarre son Gustav IV Adolf tog över. Eftersom han förlorade kriget mot Ryssland 1809, där vår östra riksdel Finland gick förlorat, blev kungen avsatt och skickad i exil.

Hans farbror Karl XIII blev ­näste kung, en av våra svagaste någonsin. Han hade gift sig med sin glada 15-åriga ­kusin Hedvig Elisabeth Charlotta av Holstein-Gottorp.

Hon var den enda av våra drottningar som skrev dagbok, över tusen sidor som fortfarande är rolig läsning. Eftersom det var ett barnlöst äktenskap kallade riks­dagen den franska marskalken Jean ­Baptiste Bernadotte till Sverige och en ny ­dynasti grundades.

Karl XIII var den siste av huset Holstein–Gottorp i Sverige. Men släktskapet med det lilla furstendömet finns kvar i dag. Kronprinsessan Victorias farfars farfars fru, drottning Victoria av Baden, var barnbarnsbarn till den avsatte Gustav IV Adolf. Det kan låta märkligt i vår tid, men i kungliga sammanhang är alla liknande släkttrådar bakåt synnerligen viktiga. Den länken förenar nämligen lilla ­Estelle med Gustav III.

Kungen hade inte sett henne före bröllopet, men en svensk diplomat hade rapporterat att den 18-åriga prinsessan var ”en skön, ­liten, dygdig och synnerligen ­hjärtans behaglig puppa”.

VISSTE DU ATT

… prinsessan Estelle är släkt med Gustav Vasa? Den gamle kungen hade fem döttrar som gifte sig med furstar i Europa. Deras ättlingar kom till Sverige som drottningar alltifrån Josefin gift med Oscar I till kung Carl XVI Gustafs mor prinsessan Sibylla. Alla hade släktband till Gustav Vasa.

… Karl XII:s syster Hedvig Sofia var gift med en furste av Holstein-Gottorp. Deras son Karl Fredrik gifte sig med tsar Peter den stores dotter Anna och blev sålunda stamfar till det senare ryska kejsarhuset genom Paul III.

... riktiga royalister älskar att följa kungliga släkttrådar. En av de riktigt intressanta går från Estelle i trettiotre led bakåt ända ner till den förste kung som var kristen i Sverige, Olof Skötkonung, som levde kring år 1000. Genom de många ingifta prinsessorna och deras släktband bakåt har huset Bernadotte på detta sätt vävts in i den svenska historien.

Följ ämnen i artikeln