För många handlar det också om att inte orka

Deltid, deltid på schemat där.

Säg mig, vem som påvrast i landet är?

Svar: kvinnor som tvingas jobba deltid.

Varannan kvinna som är anställd av kommunen jobbar deltid. Och enligt tidningen Kommunalarbetarens granskning handlar det om 288 000 kvinnor, 116 000 fler än vad kommunerna själva har redovisat. I Örkelljunga till exempel jobbar 60 procent av kvinnorna deltid, men enligt Kommunalarbetaren är det 71 procent som gör det i verkligheten.

En deltid kan vara allt möjligt. Det kan vara något som har tvingats på dig, något som du själv inte vill. Men det kan också vara något som du själv har valt.

Oavsett vad – en deltid betyder alltid lägre pension, sämre löneutveckling och mindre att leva på.

Det blir tuffare att försörja sig livet ut.
 

Varför välja en skakig deltid, när det finns så många härliga heltider? Men så härligt är det inte. Många kvinnor inom vård och omsorg vill inget hellre än jobba heltid, men de får inte.

Och de får inte därför att kommunerna inte erbjuder tillräckligt många heltidstjänster.

De har inget val.

Men för många handlar det också om att inte orka. De vill arbeta mer. Men de är slut, de orkar inte.

Oregelbundna arbetstider. Fysiskt och psykiskt hårda arbetsmiljöer. Och till detta: Att aldrig få höra av sin arbetsgivare att man duger något till.

I stället får vårdpersonalen höra hur mycket de kostar. Hur de karvar och gnager i kommunens budget.
 

Resultat: Kvinnor som jobbar heltid orkar inte gå för fullt de sista 10–15 åren.

Irene har jobbat i 37 år: ”Högdjuren ser bara till pengarna. Vi får slita dubbla arbetspass med noll kronor i ersättning mellan passen och arbetsgivaren noll-vickar om någon är sjuk. Var har omsorgen om de gamla tagit vägen? Jag har jobbat inom äldrevården sedan 1976 och ser hur allt bara har blivit sämre och sämre för våra åldringar. Viss personal jobbar från 7 på morgonen till 21.30 på kvällen med bara en rast på 30 minuter på förmid­dagen och eftermid­dagen. Och eftersom vi bara är två som jobbar måste vi bryta den där rasten, om någon av oss behöver hjälp. Det är skönt att det inte är så många år kvar inom vården.”

Lyssna på det där sista: ”Det är skönt att det inte är så många år kvar inom vården.”

Vad signalerar det?

Följ ämnen i artikeln