If Metall går en strid för oss allihop

Kollektivavtal handlar om trygga anställningsvillkor. Om det vore något ”futtigt” skulle Musk skriva under så han blev av med den svenska skiten.

Vad förenar Carl XVI Gustaf, överstelöjtnant Paasikivi och Elon Musk?
De pratar bara med journalister när de själva vill.

”Det här är inte en dag för frågor”, sa kungen när han besökte Karlskrona häromdagen.

Det var länge sedan media brydde sig om majestätets kommunbesök, men nu hade han plötsligt ett koppel av journalister efter sig. Den penibla historien med Patrick Sommerlath fick fart på reporterpåkarna – helt i onödan eftersom kungen bara ville prata om gängkriminaliteten och inte det brott som en familjemedlem eventuellt begått.


Carl Gustaf är statschef, men han behöver inte respektera medierna för det. I onsdags sände hovet ut ett pressmeddelande att kungaparet ser allvarligt på situationen, men allt är ändå obesvarat. Hovet påstår att de visst försökte hjälpa polisen – hur då? Betalar Patrick Sommerlath nån hyra för att bo på skattefinansierade Drottningholm?

Överstelöjtnant Paasikivi har sagt upp bekantskapen med DN efter en krönika signerad Johan Croneman. Denne råkade nämligen efterfråga fler experter om kriget i Ukraina. I snart två år har Paasikivi sagt att Ukraina snart har tagit tillbaka allt det Putin har tagit, men tyvärr stämmer ju inte det. Finns det nån annan som kan ge en förklaring till det som sker?

Det var ingen pungspark precis, mest en stilla bön om att vi ska få den information vi förtjänar. Croneman har väl som jag tröttnat på att man ska behöva gå till amerikanska tidningar för att få veta lite mer. I USA kräver samhällseliten att medierna ska ge dem adekvat information, de vill inte höra sagor eller önskedrömmar.


Att en överstelöjtnant, som har fått vårt förtroende att sköta Sveriges försvar, är så snarstucken att han bryter med DN, det säger nåt om hur okritiskt medierna har behandlat honom tidigare.

Elon Musk slutligen, världens rikaste man. Han vill inte prata om de svenska metallarbetarnas krav på kollektivavtal.

I år och dar har kommentariatet beklagat Musks kulturkrig, men när den där glappkäften för en gångs skull sysslar med annat – klasskrig – då förstår samma kommentariat inte nånting.

Varför skulle Musk bry sig om nåt så ”futtigt” som kollektivavtal i en nordisk ”avkrok”? undrar Sanna Torén Björling på DN. Anna Gullberg på Expressen gör sig lika dum, hon tror att strejken handlar om högre löner.


Kollektivavtal handlar om trygga anställningsvillkor. Om det Musk kallar för ”galenskap” på X vore något ”futtigt”, skulle han skriva under så han blev av med den svenska klasskampen.
Världens alla fackföreningsrörelser tittar på Sverige just nu. If Metall går en strid för oss allihop.

Om Anna Gullberg tycker att Sverige skämmer ut sig med den här strejken bör hon begrunda vad kollektivavtalet, som hon själv åtnjuter, betyder för egen del.

Den som vill veta mer kan kontakta sitt lokala fackombud. De svarar alltid på frågor.