Eldar ryska troll på konspirationsteorierna om Kate?

Vladimir Putins ryska trollfabrik kan ha ett finger med i spelet kring konspirationsteorierna om prinsessan Kate.

Prinsessan Kate Middleton eller någon på brittiska hovet manipulerade en familjebild.

Sen tog det hus i helsike.

Frågan är om ryska troll är med och eldar på de värsta konspirationsteorierna.

Först skrattade jag bara när konspirationsteorierna kring Kate växte. Hur kan någon vara så korkad att den lägger ut sådant trams?

Sen tänkte jag ett varv till.

Historien om den första bilden på den brittiska prinsessan efter en ”mystisk” operation lämpar sig utmärkt för ryska trollfabriker vars enda jobb är att undergräva förtroendet för institutioner i västvärlden, så split mellan olika grupper och bidra till en ökad polarisering i västerländska samhällen.

Till en början fick de god draghjälp av brittiska och andra västmedier som ifrågasatte varför bilden på Kate Middleton och hennes familj uppenbarligen manipulerats. Här anas någon form av falskspel trots att hovet informerat om att prinsessan genomgått en magoperation och att hon inte kommer att återkomma i tjänst förrän efter påsk.

Det är ett perfekt läge för de ryska trollen att hänga på och genom tusentals falska konton bidra till att sprida olika konspirationsteorier. Som att prinsessan egentligen ligger i koma eftersom operationen misslyckades, i själva verket har genomgått ett brasilianskt rumplyft, redan är död eller något annat hemskt.

Man knyter an till en undran och misstänksamhet som redan finns hos allmänhet och media och spinner vidare på temat.

Jag har inga belägg för att det skett i just det här fallet men med tanke på tidigare ryska desinformationskampanjer borde fler ställa sig frågan.
 
Inte minst sedan flera ryska statsmedier spridit vidare rykten online om att bilderna på Kate och prins William gående på en trottoar i Windsor efter en shoppingtur är fejk. Elena Sotnikova, tidigare chefredaktör för den ryska utgåvan av magasinet Elle tillhör, enligt brittiska The Sun, de som hävdar att det inte är Kate och William på bilderna utan dubbelgångare. Detta trots att det brittiska hovet bekräftat att bilderna på paret är äkta.

I måndags gick flera ryska medier ut och dödförklarade Prins Charles som ytterligare en tvist på Kate Middleton-historien. Detta efter att någon okänd källa skickat ut ett pressmeddelande om ”dödsfallet” som såg ut att komma från Buckingham Palace.

Av en händelse släpps ”nyheten” bara några veckor efter att Kung Charles uttalat sitt starka stöd för Ukraina. Den fick sådan spridning att den brittiska ambassaden i Moskva ansåg sig tvungen att gå ut med en dementi.

Ryssland är sannolikt världsmästare i desinformation. Möjligen i konkurrens med Kina. Två stormakter som i samspel försöker undergräva den liberala världsordningen för att bana väg för en som är mer gynnsam för deras auktoritära styre.

Krigföring på internet är betydligt billigare än fysiska vapen och dessutom kan man gömma sig i anonymitetens dimmor. Man behöver inte direkt utmana någon på slagfältet. Riskerna är små men vinsterna potentiellt mycket höga.

Prins William och prinsessan Kate.

 
Det krävs expertis, tid och pengar för att kartlägga de verkliga avsändarna till olika konspirationsteorier, desinformation, sabotage och smutskastningskampanjer. Men vid det här laget vet vi att Ryssland har en armé av troll som bara sysslar med att sprida falsk information och hacka in sig på sajter i väst med syfte att stjäla information, sprida förvirring och störa väsentliga samhällsfunktioner.

Nyligen avslöjade tyska experter en omfattande rysk kampanj riktad mot den tyska regeringen där tiotusentals falska konton på plattformen X, tidigare Twitter, användes. Kampanjens budskap var att förbundskansler Scholz regering struntar i tyska medborgares väl och ve och i stället öser ut miljarder till Ukraina. Mer än en miljon inlägg på tyska postades på en månad från omkring 50 000 falska konton.

Nu är det inte längre någon som skrattar eller rycker på axlarna åt Rysslands cyberkrigföring. De flesta inser att den är ett allvarligt hot mot öppna samhällen och demokratier där desinformation kan spridas utan kontroll.

I motsats till Ryssland och Kina där myndigheterna har i det närmaste total kontroll över vad som publiceras i tryckta medier, tv, radio och på sociala medier.

För en dryg månad sedan anklagade Frankrike, Tyskland och Polen den ryska regimen för att ha satt ihop ett närverk av sajter på internet för att sprida pro-rysk propaganda med syfte att underminera demokratiskt valda regeringar i Europa.

Det sker med mindre än tre månader kvar till EU-valet där extrempartier både till höger och vänster redan spås nå stora framgångar. Putin och hans anhang vill gärna hjälpa dem ytterligare på traven.

Det amerikanska presidentvalet 2016 var ett av de första som Putin försökte påverka via falska konton på sociala medier. I höst går USA till presidentval igen. Ett val där utgången kan avgöra Rysslands chanser att nå framgång i kriget i Ukraina. 

Sannolikt går de ryska trollfabrikerna redan för högtryck.