Därför säger Stoltenberg så om Sverige

Vill inte ge Erdogan draghjälp om Nato

Natos generalsekreterare försöker vrida ett vapen ur händerna på Turkiets president.

Så ska man se Jens Stoltenbergs uppseendeväckande uttalade om att det inte spelar någon roll om Sverige och Finland går med i försvarsalliansen vid olika tidpunkter.

Följ ämnen
Nato

Som ett led i att vinna de kommande parlaments- och presidentvalen använder Turkiets president Erdogan Sverige som ett vapen.

På senare tid har han exempelvis luftat idén om att Finland kan få gå före Sverige in i Nato. Detta för att sätta ytterligare press på Sverige att gå Turkiet till mötes (mer om det senare).

Vid det pågående mötet för Natos försvarsministrar i Bryssel, där även den svenske och finske försvarsministern deltar som gäster, fick generalsekreterare Jens Stoltenberg frågor om detta. Han sade då bland annat:

– Huvudfrågan är inte om Finland och Sverige blir ratificerade (godkända) tillsammans, utan att båda blir ratificerade som fullvärdiga medlemmar så snabbt som möjligt. Jag är övertygad om att bägge länderna blir fullvärdiga medlemmar.

Vad är det om inte att vrida ett vapen ur händerna på den maktglade presidenten? Att avdramatisera trollformeln om att Sverige och Finland ”går skuldra vid skuldra” in i Nato. Det behöver inte vara så, det finns andra lösningar, säger Stoltenberg och adressaten är Erdogan.

En snabb sammanfattning. Sverige har varit alliansfritt så länge någon kan minnas. Efter Rysslands invasion av Ukraina och planer på att möblera om Europa säkerhetspolitiskt (till sin egen fördel, såklart) ansökte Sverige och Finland den 18 maj förra året om medlemskap i Nato.

Den 5 juli gav samtliga 30 Natoländer klartecken till båda ansökarländerna. Turkiet dock först sedan en avsiktsförklaring om bland annat vapenexport och terroristbekämpning undertecknats av de tre länderna Sverige, Finland och Turkiet.

Det som just nu fattas är signaturer av Natoländernas samtliga parlament. 28 har sagt ja, Ungern tros göra det denna månad. Men Turkiet konstrar.

Första omgången i det turkiska valen är planerade till den 14 maj. De kan skjutas på framtiden på grund av de förödande jordbävningarna.

Erdogan vill hemskt gärna vinna även detta val. Hans parti ligger illa till i mätningarna, ekonomin var redan före naturkatastrofen i uselt skick och nu är han dessutom attackerad av oppositionen för bleka hjälpinsatser och en alltför förstående hållning till släpphänta byggare som struntat i att bygga jordbävningssäkert.

Valet är skälet till att Erdogan hela tiden attackerar Sverige men inte Finland. Erdogan har en större inrikespolitisk publik som är intresserad av hur hemska vi är i Sverige jämfört med intresset för Finland.

Det beror på den stora invandringen till Sverige. Det har den inte varit till Finland vilket gör att folk som kliver omkring med Erdogandockor på stan i Finland inte väcker Erdogans vrede. Medan en docka i en lyktstolpe i Sverige gör det.

2019 var 104 000 personer Sverige antingen själva födda i Turkiet eller hade minst en förälder som är född där. Det är en viktig grupp för Erdogan att föra ut budskapet om sin kamp mot Sverige som särbehandlar muslimer negativt, låter folk elda upp Koranen på allmän plats. Kort sagt är emot Turkiet och muslimska turkar.

Men ännu effektivare för Erdogan är att hävda att Sverige är milt och undfallande mot terrororganisationer. Terrordåd hotar säkerheten i Turkiet. Sverige är, enligt Erdogan, inte emot dem som vill komma åt Turkiet. Men trots det kämpar han på för sitt folks bästa.

Jens Stoltenbergs uttalande tyder på att det inte längre anses livsviktigt att Sverige och Finland går in samtidigt i Nato. Bara det senast sker vid organisationens toppmöte i Vilnius i juli.

Argumentet som tidigare använts för att understryka vikten av samtidig entré är att Sverige skulle bli en ensam vit fläck på Natokartan om Finland går med. Omgiven av Natoländer – och Ryssland. Det skulle kunna göra oss till en enkel munsbit för illvilligt inställda nationer.

Nato-chefen Jens Stoltenberg.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.