Det kunde varit mycket värre

”Om Borg haft tur som en tokig eller varit skicklig beror på vilka glasögon man sätter på sig”

EXAMENSDAGS Hur har egentligen finansminister Anders Borg klarat sig de senaste fyra åren? Rätt okej, tycker Lena Mellin.

Till ackompanjemang av ett envetet brandlarm lade Anders Borg i går fram sin åttonde och sista budget före valet.

Det är alltså examensdags. Hur har finansministern klarat sig i sina kärnämnen?

Han har inte haft det lätt, Anders Borg (M). Han tog över i dånande högkonjunktur. Men tvingades snart hantera den värsta ekonomiska krisen sedan 1920-talets depression.

När han i går lade fram mandatperiodens sista budget var det alltså examen för finansministern.

Arbetslösheten ➕➕➕

För fyra år sedan, när alliansen vann valet, var arbetslösheten enligt internationella definitioner 7,1 procent. I år beräknas den bli 9,2 procent.

Läget på arbetsmarknaden är alltså sämre nu. Men med tanke på finanskris och global djupdykning har Sverige ändå stått sig väl. Den svenska arbetslösheten är i dag lägre än både EU-genomsnittets och USA:s.

Sysselsättningen ➕➕➕➕

Arbete är grunden för allt välstånd. Att så många som möjligt arbetar är alltså centralt. Förra året jobbade, trots krisen, 70 000 fler än 2006. I år tror en samfälld expertis att sysselsättningen ökar ytterligare.

Kritikerna anklagar Borg för att med piska driva folk ut i arbetslivet. Invändningen är given: är det inte bra att de som kan jobba gör det?

Utanförskapet ➕➕

Alliansens paradlöfte i valet 2006 var ett minska utanförskapet. De sjuka, förtidspensionerade, arbetslösa och socialbidragsberoende skulle bli färre.

Att beteckna resultat som succé vore lögnaktigt. Men det har gått åt rätt håll. Om Borgs prognoser slår in, och han brukar vara försiktig, sitter 29 000 färre fast i utanförskapet i år jämfört med 2006.

Statsskulden ➕➕➕➕

Borg är satt att sköta statens kassa och se till att ekonomin fungerar så bra som möjligt. Ett sätt att mäta skötseln av statens ekonomi är statsskulden som den förra borgerliga regeringen lyckades öka till dittills okända höjder. Så illa är det inte nu, tvärtom. 2006 uppgick statsskulden till 43 procent av BNP. I år väntas den bli knappt 37 procent.

BNP ➕➕➕

Det vanligaste måttet på ekonomisk aktivitet är tillväxt. Växer ekonomin får vi det bättre, krymper den är det kris. Förra valåret ökade BNP med 4,2 procent, en mycket bra siffra. I år blir ökningen bara 2,5 procent.

Om Borg haft tur som en tokig eller varit skicklig beror på vilka glasögon man sätter på sig, de röda eller de blå. Oomtvistligt är däremot att läget kunde varit mycket, mycket värre.

Citatet

Vi har inte höjt momsen på 25 år.

Premiärminister Gordon Brown kommer med ett vasst besked i kampen om de brittiska väljarna. Eller?

Systemet är byggt för män i 60-årsåldern utan ansvar för familj eller hem.

EU-parlamentetsleda-moten Åsa Westlund (S) får ingen ersättare när hon är mammaledig med barn nummer två.

Följ ämnen i artikeln