En värld av hat

Anonymiteten gör tydligen hemska saker med oss människor

NÄTETS BAKSIDA Mobbning, förtal och lögnaktig ryktesspridning snickras ihop bakom datorskärmen av anonyma svenskar – och det stannar kvar på nätet, bara en googlesökning bort.

Debatten om näthatet är viktig, men har olyckligtvis fixerat sig vid högerextremisters härjningar på tidningarnas sajter.

Det finns större problem än så med internet.

Varje dag, varje minut hotas, mobbas och förtalas barn och vuxna av en anonym pöbel.

Terrordåden i Norge har lett till en diskussion om hur höger­extremister som är flitiga i mediesajternas kommentarsfält lyckats skapa en illusion av att deras åsikter är betydligt mer ­utbredda än vad de egentligen är.

Detta samtal är viktigt. Främlingsfientligheten, homofobin och kvinnohatet förfular det offentliga samtalet.

Men debatten har dessvärre reducerats till en fråga om hur vi ska hantera arga sverigedemokrater som tycks befinna sig på internet dygnet runt.

Hatet är i själva verket en del av den mobbning, det förtal och den lögnaktiga ryktes­spridning som dag ut och dag snickras ihop runt om i folkhemmet.

Illasinnade vidrigheter som går ut över så många, som finns kvar så länge och som fiffigt nog går att googla fram på några sekunder.

Det drabbar tjejen som skriver något på Facebook om den mansdominerade musik­industrin och innan hon vet ­ordet av mordhotas på ­något ­forum av personer som inte ­gärna uppger sitt personnummer.

Det drabbar halvkändisen som lögnaktigt påstås ha gjort någon med barn och civilingenjören som ska ha fått sparken på grund av alkohol­problem när det ­egentligen var så att firman gick i konkurs.

Det drabbar inte minst de unga. Den 16-åriga ­tjejen som råkar hångla med någon och sedan brännmärks som ­byhora. Den ­fysiskt svage killen som får stryk och sedan skrattas ut på forum.

Varannan tonåring har känt sig kränkt på internet, visar en svensk undersökning.

Det finns förståsigpåare som hävdar att problemen kommer att försvinna. Att nätet ännu är ungt, att de illvilliga ­ryktesspridarna och lögnarna förr eller senare mognar och börja bete sig anständigt.

Men internet har nu ­funnits i det allmänna ­medvetandet i 15 år och vi kan konstatera att ingenting blivit bättre, att eländet snarare ökar i omfattning för varje dag som går.

Sanningen är att förtalet och mobbningen har pågått ­sedan stenåldern och kommer att fortsätta så länge det finns människor.  Det nya är att illviljan med teknikens hjälp fått en gräs­brands­effekt.

Detta hat är ett ­betydande problem. ­Möjligheten till anonymitet gör uppenbarligen hemska saker med oss människor.

Jag har ingen ­lösning, men ­känner i mörka stunder att jag skulle vilja dra ut kontakten till ­hela detta förbannade nät.

Aftonbladets
bloggar

Följ ämnen i artikeln