Dansk folkeparti blir de stora vinnarna i morgon

Vinnaren i danska valet i morgon är redan klar.

Han heter Kristian Thulesen Dahl.

Främlingsfientliga Dansk folkeparti kommer att göra sitt hittills bästa val.

Kristian Thulesen Dahl tog över som partiledare för Dansk folkeparti 2012. Hans framtoning är mer kontrollerad och lågmäld än företrädaren Pia Kjaersgaard och han talar ofta om välfärdspolitik vilket har gjort att väljarstödet för partiet har ökat. I morgon kommer det att bli ännu större - nära 18 procent enligt väljarbarometern.

Valet till folketinget i Danmark i morgon är inte bara en dragkamp mellan vänster och höger och ett slagsmål om statsministerposten.

Valet handlar också om hur de tre stora partierna positionerar sig jämfört med varandra.

Borgerliga Venstre, med statsministerkandidaten Lars Løkke Rasmussen, ser ut att tappa rejält och samla omkring 21 procent av rösterna enligt Berlinskes senaste poll of polls, en sammanvägning av flera väljarbarometrar.

I dag är de störst. Men efter valet ser de ut att bli folketingets näst största parti.

Socialdemokraterna, som leds av statsminister Helle Thorning-Schmidt, kommer, enligt samma källa, öka lite grann och bli landets största parti med omkring 25 procent av väljarna bakom sig.

I förra valet gjorde partiet sitt sämsta resultat sedan 1903 och många hoppas på att ökningen ska bli lite större än en halv procentenhet som mätningarna pekar på just nu.

Matchen om tredjeplatsen är ingen match. Där kommer Dansk folkeparti att förbli.

Men stödet ser ut att öka rejält för det främlings- och EU-fientliga missnöjespartiet. Från 12,3 procent i valet 2011 till nära 18 procent enligt väljarbarometern.

Partiets hittills bästa resultat gjorde de 2007 då 13,9 procent av danskarna valde Dansk folke­parti. I valet till EU-parlamentet för ett år sedan blev de största parti med över en fjärdedel av rösterna.

Den färgstarka Pia Kjaersgaard ledde Dansk folkeparti under många år. Under hennes ledning blev partiet stödparti till flera borgerliga regeringar mellan 2001 och 2011.

Men 2012 bestämde Kjaersgaard att det fick vara nog. Hon lämnade partiledarposten. Hennes efterträdare blev Kristian­ Thulesen Dahl, som i likhet med Kjaersgaard är en av partiets grundare.

Juristen Thulesen Dahl har en helt annan framtoning än den debattglada och stundtals ett­riga Kjaersgaard. Han beskrivs nästan alltid som kontrollerad och oftast som lågmäld.

Till skillnad från Kjaersgaard talar Thulesen Dahl sällan om invandring och flyktingar.

I stället pratar han om gränskontroller, EU:s makt över Danmark och välfärdspolitik. Det har gjort det lättare för vissa att sympatisera med partiet.

Men Dansk folkeparti har inte förändrats. Danskar ska ha företräde till jobb. Muslimsk invandring ska minimeras. Precis som Sverigedemokraterna tycker de att flyktinglägren ska läggas i anslutning till krigszonen. Inte i Danmark.

Hemspråks­undervisning och slöjor i skolan ska förbjudas.

Enbart tillfälliga uppehållstillstånd ska ges till flyktingar.

Den utrikes­politiske talespersonen Søren Esperson väckte stor uppmärksamhet när han sa att omvärlden borde respektera den omdiskuterade folkomröstningen på Krim förra året som ledde till den ryska invasionen och införlivandet av Krim i Ryssland. Etnisk rensning i en ny tappning.

I modern tid har, enligt statsvetare, ingen dansk regering förlorat val på en stram invandringspolitik. Det har inte Dansk folkeparti heller.

Med ett enda undantag har de inte backat i något val sedan de bildades 1995.

Undan­taget är förra valet då de tappade 1,3 procent­enheter.