10 skäl för Margot att stanna i Bryssel

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2004-05-18

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Därför lockar inte livet som Sveriges mesta slagpåse (läs statsminister)

Margot Wallström har tio goda skäl att inte bli partiledare och statsminister.

Innan Göran Persson på något sätt antytt att han planerar för sin avgång rasar debatten om vem som ska bli hans efterträdare.

Trycket är stort för att det blir en kvinna, den första i socialdemokraternas historia.

Många håller tummarna för att den kvinnan är Margot Wallström.

Men morötterna för Wallström att lämna Bryssel är få - om ens några.

1 Vill fortsätta i EU-kommissionen. Margot Wallström har flera gånger, senast i förra veckan, sagt att hon vill fortsätta som kommissionär. Hon tycker att hon har mycket kvar att uträtta.

2 Mer inrutat liv. En svensk statsminister är schemalagd i stort sett dygnet runt, året om. Inte heller som kommissionär kan man följa ögonblickets ingivelse.

Men livet på EU-toppen är mindre inrutat än i Sagerska huset.

3 Mer känd. I Sverige är Margot Wallström redan en jättekändis och som statsminister skulle hon bli ännu kändare.

I Bryssel vänder sig folk inte efter henne på gatorna. Det innebär livskvalitet för en person som Wallström.

4 Otryggheten. En av Margot Wallströms bästa väninnor, Anna Lindh, mördades eftersom hon var en känd politiker. Att efter den erfarenheten utsätta sig själv för liknande risker är inte självklart.

5 Rätt stil? Margot Wallström är en sökande och resonerande person. Hon har flera gånger lämnat politiken för andra jobb.

Med undantag av Ingvar Carlsson har statsministrarna i modern tid haft en annan stil. De har pekat med hela handen. En egenskap som jobbet kanske kräver.

6 Börja om igen. Wallström har varit statsråd i sju år. För att bli statsminister måste hon återvända till regeringen, till den svenska vardagen och rutinerna. Det är aldrig särskilt lockande att gå tillbaka till det man lämnat.

7 Familjen. Margot Wallström värderar sin familj högt. Som statsråd flyttade delar av hennes departement till Karlstad, nära familjen i Hammarö.

I Bryssel har hon maken och sönerna på nära håll.

8 EU. Wallström är övertygad om att EU är bra. Det är inte hennes parti. Inför EMU-valet i höstas styckades partiet i två bitar, en ja-kampanj och en nej-kampanj.

Kan en övertygad EU-anhängare leda ett så virrigt parti?

9 Slagpåse. Statsministern får i stort sett bara kritik. Han eller hon är en slagpåse som alla anser sig ha rätt att boxa på. Varför utsätta sig för det?

10 Sämre betalt. Statsministern tjänar 108 000 kronor i månaden och betalar drygt hälften av dem i skatt. EU-kommissionärer har en månadslön på 180 000 kronor i månaden och betalar omkring 15 procent i skatt.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln