Går det att leva med ett mord i 25 år?

25 år senare inleds så rättegången.

Mördade detta äldre par, make och hustru, båda tidigare ostraffade, en man 1988?

Ja, påstår åklagare Andreas Nyberg. De dödade tillsammans 43-årige Jan Kjellgren i en lägenhet i Husby. De har i varje fall båda gjort sig skyldiga till medhjälp till mord.

Allt var så annorlunda den där kvällen i mars då sprit dracks och bråk uppstod.

Ronald Reagan och Michail Gorbatjov ägde världen, några nazister hade ett par veckor tidigare grundat ett obskyrt parti vid namn Sverigedemokraterna och Ebbe Carlssons privata spaningar efter Olof Palmes mördare skulle snart avslöjas.

Den misstänkte mannen, gråsprängt hår, nybliven pensionär, har handfängsel på sig då han ett kvartssekel senare förs in i sal 4. Det slipper hustrun. Bedöms hon vara mindre farlig?

Han formar ett hej med läpparna till henne. Hon nickar. Det är första gången de ses sedan de häktades i början på sommaren.

Hur har alla dessa år varit? Vad händer med en människa som vet med sig att hon har varit inblandad i dödandet av en människa?

Han säger att han högg i självförsvar. Hon säger att hon befann sig i köket och inte såg något.

Vi vet så mycket om vad som hände under festkvällen i lägenheten, vi vet så lite.

Paret fick kontakt med Kjellgren på "Heta Linjen", telefonins motsvarighet vår tids chattforum. De besökte honom samma kväll. Grannar skulle senare prata om musik på hög volym och bråk.

Åklagaren radar upp bevis. Fingeravtryck på en dörrpost, dna på en fimp, obduktionsrapport. Han ägnar nästan hela första rättegångsdagen åt sin sakframställan.

"I den översta kökslådan återfanns gafflar, knivar, skedar, en korkskruv..."

Timmarna går, men åhörarna fortsätter att lyssna koncentrerat. Den döde mannens syster, gamla vänner, filmaren Tom Alandh, poliser från cold case-gruppen, de som gick igenom den gamla utredningen och hittade nya spår, som gjorde det jobb polisen borde ha gjort från början.

Jan Kjellgrens sambo förhörs. Det var hon som hittade honom. Hon bor kvar i samma lägenhet. "Det har varit jobbiga år, jag har ofta undrat vad som hände".

Nästa vecka ska det åtalade paret prata. De har ändrat sina berättelser i förhör, lagt till och dragit ifrån.

Det kommer inte bli lätt för mannen att få rätten att gå med på att han handlade i självförsvar då han stötte kniven i Kjellgrens bröst.

Och om kvinnan nu befann sig i köket då bråket uppstod, hur kan det då komma sig att hennes armbandsur hittades under kroppen?

Det är å andra sidan åklagaren som ska bevisa att även hon var inblandad, vilket kan bli svårt.

Det är sent i oktober 2013, luften börjar ta slut i salen och jag kommer på mig själv med att fundera på vad som är mest fruktansvärt.

Att i 25 år tvingas leva med att ha dödat en människa - eller att efter alla dessa år plötsligt åka fast?

Följ ämnen i artikeln