Är vi inte alla Egor Putilov?

”Är vi inte alla Egor Putilov?”, frågar sig Patrik Lundberg.

Världen målar just nu upp en falsk bild av Sverige. Det är sant.

Utrikesdepartementet har tagit fram ett kompendium för att svenska ambassader ska kunna hantera ryktesspridning och desinformation.

Vad som händer? En rad utländska medier beskriver Sverige som ett samhälle i kaos, rapporterar Dagens Nyheter.

Sharialagar har införts, skolor undervisar flickor hur man har sex med flyktingar och landet kryllar av områden där svensk lag inte gäller.

På hemmaplan har vi nyligen kärt känna Egor Putilov, den ryske desinformatören som ena dagen är flyktingaktivist och andra dagen jobbar för Sverigedemokraterna. Under olika identiteter.

Men ska vi verkligen klandra ett plommon som Putilov?

Två tendenser, bara den här veckan:

1. Högerkanten exploderar när tre borgerliga politiker i Lund slår larm. Kommunen vill ge jobb, bostäder och körkort till hemvändande jihadister. Det daltas med folkmördare!

2. Vänsterkanten imploderar när Skånetrafiken lanserar nya reklamskyltar. En man som heter Layth Al-Haidar poserar bredvid texten ”En av våra busschaufförer är arkitekt”.  Strukturell rasism!

Det ska erkännas: Sverige har utmaningar, både gällande rasism och jihadism.

Men hur var det i de här fallen? Bussreklamens kritiker fyllde sina sociala flöden med anklagelser. Ingen gitte fråga Layth Al-Haidar om saken.

När webbsajten Kit slutligen ringde honom sa han som det var.

– Nej, det är inte diskriminering. Jag hade kunnat fortsätta och studera och arbeta som arkitekt i Sverige, men jag valde ett annat jobb.

När Sydsvenskan granskade Lunds kommun visade sig verkligheten vara upp och ner. Ingenstans i handlingsplanen mot våldsbejakande extremism gick det att finna någon gräddfil för jihadister.

Och de tre borgerliga politikerna som slagit larm om handlingsplanen hade själva klubbat igenom den i vintras.

Visst måste vi agera när desinformatörer spider osanningar i och om Sverige. Men är vi inte alla Egor Putilov?

Vi fullkomligt törstar efter dystopiska inrikesnyheter att dela, utan att kolla källorna. Hand upp den som inte fick adhd i fingrarna av något av veckans två magplask.

Det behövs inga Putilovs. Inte heller någon utländsk anti-reklam. Vi smutsar ner oss själva.

Följ ämnen i artikeln