De osynliga slukhålen i luften kommer bli allt fler

En person dog och ett 30-tal skadades under skräckflygningen.

Extrem flygturbulens i klar luft har ökat med 55 procent sedan 1979.

Den osynliga faran, nästan omöjlig att upptäcka och förutse, kommer att bli allt vanligare.

Orsaken stavas klimatförändringarna.

Flygexperter misstänker att det var så kallad klarluftsturbulens, som låg bakom dödsolyckan på planet mellan London och Singapore. ”Till 90 procent tror jag att det handlar om klarluftsturbulens”, säger flygexperten Jan Ohlsson till TT, som kallar fenomenet ett ”slukhål i luften”. Men som alltid med flygolyckor, menar han, så är det ofta inte en orsak utan flera som ligger bakom. Än är det tidigt att rista något i sten.

Normal turbulens, som uppstår på grund av atmosfäriskt tryck, flygning över ett berg eller genom en storm, brukar gå att förutse.

Men med klarluftsturbulens är det annorlunda – den är nästan osynlig och svår att upptäcka. Den kan komma oväntat, när passagerarna inte är fastspända.

Ökat med 55 procent

Forskare vid universitetet i Reading har kunnat visa att svår turbulens har ökat med 55 procent mellan 1979 och 2020 på en trafikerad rutt över Nordatlanten. Ökningen, menar forskarna, handlar om förändringar i vindhastighet på höga höjder, som i sin tur beror på uppvärmning på grund av koldioxidutsläpp.

"Efter ett decennium av forskning som visar att klimatförändringar kommer att öka klarluftsturbulens i framtiden, har vi nu bevis som tyder på att ökningen redan har börjat," säger Paul Williams, en atmosfärforskare vid University of Reading som var medförfattare till studien.

En annan studie lyfter fram att den största ökningen av klarluftsturbulens i framtiden kommer att ske i Östasien.

Upp till fem miljarder

Turbulensen är en kostsam historia. Den kostar flygbranschen i USA mellan 1,5 och 5 miljarder kronor extra varje år i skador och slitage. Från 2009 till 2022 inträffade 163 allvarliga skador relaterade till turbulens på kommersiella flyg i USA.

Vi tänker ofta på klimatförändringarna som något stort och dramatiskt; översvämningar, skogsbränder, värmeböljor och kraftiga stormar. Men det är så här klimatförändringarna slingrar sig in i vår vardag, smygande tentakler som är svåra att upptäcka till en början.

Ölet smakar plötsligt inte som det brukar. Vinet blir dyrare. Allt fler blir av någon anledning hundbitna. Vi sover allt sämre. Ljuset som reflekteras från Jorden blir allt blekare.

Och plan faller plötsligt fritt utan förvarning.

Flygturbulensen ökar, en av anledningarna till det är klimatförändringarna.