Wanja kan hålla sitt bästa tal någonsin

Jag läser i Aftonbladet att pappersarbetarna i Djupafors i Blekinge inte firar 1 maj i år på grund av missnöje med förbundet och LO:s agerande i AMF-frågan.

”Hade hon rakryggat sagt att hon gjort fel med en gång och bett om ursäkt, då hade det kommit i ett annat läge ... det är mycket snack om att ’vi har medlemmarnas förtroende’, men det finns ju inte”, säger ordföranden Per Gustafsson.

Wanja Lundby–Wedin är som vanligt vag och svag i sin reaktion på detta: ”Det är viktigt som facklig ledare att vara lyhörd för vad enskilda medlemmar tycker”. Hon har blivit en fullfjädrad politiker med andra ord. Nu samlar LO in förslag på sin hemsida till vad Lundby-Wedin ska ta upp i sitt 1 maj-tal.

Kan det bli mer ängsligt? Hon ska redan veta vad hon ska prata om på 1 maj. Hon har liksom betalt för det.

Hur var det med örat mot marken nu igen? Det tjatas ju mycket om det vanliga sjuksköterskehjärtat som slår därinne.

Wanja Lundby-Wedin och hennes ängsliga stab kanske helt enkelt inte fattar att 1 maj blir första steget i att på allvar reparera skadan som annars kommer att bli hennes minnesmärke över tiden som LO-ordförande. Just nu är det många som hävdar att hon är rökt som 1 maj-talare ... hur ska hon

kunna prata om direktörslöner och bonusar utan att bli utskrattad, säger ... alla.

Ingen kommer att ta henne på allvar. Kan Lundby-Wedin ens hålla tal på 1:a maj?

Vilket fantastiskt utgångsläge, säger jag. Underdogläget.

LO-Wanja har nu chansen att hålla sitt bästa jävla första maj-tal någonsin.  

Wanja Lundby-Wedins framträdande 1 maj kommer att dra rekordpublik för det första. Alla kommer vilja höra hur hon ska rädda hem det här efter sitt usla styrelsearbete i AMF:s styrelse. Varenda journalist och tyckare kommer att trotsa snålblåsten för att inte missa ett enda ord. Hon har med andra ord chans på sitt bästa framträdande någonsin.

Det värsta som kan hända LO-Wanja på 1 maj är nämligen inte att hon skulle bli utskrattad för att hon talar om bonusar, utan för hur hon talar om bonusar.

Det får inte bli ett till stelt trist vanligt LO-tal som ändå bottnar i att det är synd om LO-Wanja som blev uppäten av falska pensionsskurkar. Utan ta sats nu.

Wanja, göm dig inte bakom att du minsann är en sjuksköterska i botten för du känner inte dina systrar längre. Du upplever inte slitet, du nojar varken över räkningar eller pension. Du har tappat markkontakt. Stå för det. Du har inte dina medlemmars förtroende heller. Prata om det. Frågan är hur ärlig du kan vara i din egen fartblindhet, din egen törst efter makt och pengar.

Hur ärlig du kan vara i att en höjdare är en höjdare även förklädd till arbetare. Du ska också be om förlåtelse till alla medlemmar för att du inte avgick när

majoriteten av dem ville det och så ska du berätta om hur du ska lyfta er alla igen.

Du ska ha en plan. Du ska inte vara ängslig. Inte peka finger åt någon annan. Inte gömma dig.

Yes, you can.

Följ ämnen i artikeln