Drömmen om ett Ryssland utan Putin kan vara farlig

Putin på skärm under talet till folket under Wagnergruppens kuppförsök i helgen.

Många drömmer om att Vladimir Putin ska störtas och kriget i Ukraina då få ett slut.

Helgens händelser i Ryssland visar att det inte är en omöjlighet att Putin försvinner.

Men drömmen kan vara farlig.

Följ ämnen
Ukraina

Ryssland var på dekis redan när Sovjetunionen upplöstes 1991. Statskassan var mer eller mindre tom. Militärapparaten nedgången.

Den kommunistiska stormaktens upplösning släppte loss ett skurksamhälle där de som hade möjlighet roffade åt sig. En kader av oligarker blev rika på att köpa upp statliga företag för en spottstyver. Gänguppgörelser och beställningsmord hörde till vardagen. 

Visserligen hade Ryssland fått någon form av demokrati och pressfrihet men landet var trots det på väg in i kaos.

Här upplöses Sovjetunionen officiellt i december 1991. Boris Jeltsin näst längst till höger.

Då klev Vladimir Putin in på scen.

Hans löfte var att skapa ordning och reda. Han lovade vanliga ryssar höjd levnadsstandard mot att de gav honom förtroendet att styra. De rika ett carte blanche så länge de inte lade sig i politiken.

I ett drygt decennium fungerade detta samhällskontrakt. Höga priser på olja och gas gjorde att Putin kunde leverera på sitt löfte, stärka sin ställning och samtidigt på nytt bygga upp den ryska armén.

Tuppkammen växte. Putin annekterade Krim och gav sig in i kriget i Syrien. Ryssland var åter en stormakt att räkna med.

Men Putins gigantiska misstag att invadera Ukraina har ändrat på allt.

Den nya, starka armén visade sig vara en Potemkin-kuliss. Sanktionerna och den internationella isoleringen gör att Putin inte längre kan hålla sin del av samhällskontraktet, att leverera välstånd till det ryska folket.

Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin när han lämnade Rostov-On-Don i lördags kväll.

Svårt skadeskjuten

Efter helgens försök till väpnat uppror framstår han som en svårt skadeskjuten ledare. Drömmen har väckts i omvärlden om ett Ryssland utan Putin. Ett maktskifte som skulle kunna innebära ett slut på kriget i Ukraina och ett fredligare Ryssland.

Men det troliga är att en efterträdare till Putin kommer från säkerhetsapparaten, militären eller från Kremls inre krets. Det är inte uteslutet att en vettvilling som Jevgenij Prigozjin kan komma till makten.

Den ryska jättekonvojen på väg mot Kiev i början av kriget. Den tog sig aldrig fram till huvudstaden.

Ryssland är i ett läge som liknar det som ledde till Sovjetunionens upplösning. Ett stort krig där stormakten förödmjukades. Då var det Afghanistan. Nu är det Ukraina.

Ryssland kan vara på väg mot samma kaos nu som rådde i början av 1990-talet.

Instabilitet i en stormakt som tillika är världens näst största kärnvapenmakt kan skapa en väldigt farlig situation.

Även om Putin de senaste åren startat krig och utmanat den liberala världsordningen har Ryssland varit förhållandevis stabilt och förutsägbart. Ingen har tvivlat på vem det är som har makten.

Nu är vi i ett läge där alltfler ifrågasätter om Putin verkligen är i kontroll. Först hade vi upprepade väpnade attacker i södra Ryssland, nära gränsen mot Ukraina, utan att den ryska staten verkade ha förmågan att oskadliggöra partisanerna. Därefter hotet om en kupp från Prigozjin som slutade med att Putin var tvungen att låta honom gå fri.

Ryssland provskjuter Sarmat, även kallad Satan 2, en interkontinental ballistisk robot som kan bära upp till 10 stora kärnladdningar eller 15 mindre.

Var hamnar kärnvapnen?

En utveckling som krossat alla illusioner om ett stabilt styre under Putin. 

Det jag skrev i går förtjänar att upprepas:

Ett aggressivt Ryssland är en fara för Europa. Ett instabilt Ryssland kan vara ännu farligare. Vem vet var kontrollen över kärnvapnen till slut hamnar. Just den farhågan var det som dominerade när Sovjetunionen upplöstes, trots att det då inte fanns någon krigsrisk.

Putins tidigare starka ställning växte inte fram ur ett vakuum. Ryssarnas självbild är av en stormakt att räkna med. När Putin lät annektera Krim var det en extremt populär åtgärd som väckte nytt liv i nationalismen och drömmen om en ny stormaktstid.

Den drömmen lever hos många i makteliten. Den dör inte även om Putin tvingas bort från makten. Tvärtom kan det komma någon som är ännu mer aggressiv och vårdslös än den forne KGB-chefen från Sankt Petersburg.

Trots att han indirekt hotat med att använda kärnvapen har Putin inte ingripit för att försöka stoppa västs vapenleveranser till Ukraina.

Han har aktat sig noga för att angripa något enstaka Nato-land med robotar.

Det är inte säkert att en efterträdare skulle vara lika återhållsam.

Misslyckad stat

Vissa experter varnar för att Ryssland är på väg att förvandlas till en ”failed state”, en skurkstat eller en misslyckad stat.

Landets president står redan åtalad för krigsförbrytelser vid den internationella brottmålsdomstolen i Haag. Wagnergruppen, den privatarmé som leds av Prigozjin, har av flera länder stämplats som en terroristorganisation.

Många i den ryska ledningen anser inte längre att de har så mycket att förlora. Känslan är att om det går åt helvete för dem kan de lika gärna ta resten av världen med sig i fallet.

Folkmassan välter en staty utanför KGB:s högkvarter 1991.