Männen borde också få skämmas

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-05-18

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det finns ingen rättvisa mellan könen. Mellan män och kvinnor, sure, det är säkert på gång, men könen, nej där har vi inte kommit långt. Män kan stoppa in pillesnorren i vilket eluttag som helst. Snoppar har en sådan där mantel som Frodo får i Sagan om ringen. En sådan som inga dödliga pilar eller glödheta järnspett biter på. En skyddande ballefilt som håller torrt, varmt och tätt. Det spelar ingen som helst roll vad de utsätter den för så hänger den kvar alternativt reser sig ståndaktigt. En man kan gå igenom hela livet utan att ens kunna stava till urolog. Vi kvinnor ska ligga med hönseriet i vädret från första p-pillret tills vi opererar bort livmodern för att vi har fått någon trekilos ”jamen se det från den ljusa sidan, den är ju inte elakartad”-cysta i Fittus plexus.

Mitt snack om karlar och deras snoppar är något Joachim inte uppskattar något vidare värst. Det finns bara en sak han avskyr mer. Mitt snack om karlar och deras snoppar på spinningcyklar. Men jag har ju rätt. En vuxen karl med juvelerna på utsidan ska inte sitta och skava i fyrtiofem minuter på en gummibaguette tills spermierna kroknar och utrymmer pungen. Det blir inga bebisar, de börjar supa, frugan sticker med en elektriker som heter Bernth med h, kronofogden tar induktionshällen. Män ska inte spinna.

Kvinnor ska inte heller spinna, förresten. En gång har jag spinnat. Och A: What the hell, varför inte ta en gratis hemmacykel och cykla uppför asfalterade backar? Och B: (detta kommer Joachim verkligen inte gilla) Man får skavsår i muttoteket.

Första gången hos gynekologen, varför jag gick dit har jag glömt. Det var väl bara något man gjorde. Jag var ung, väldigt ung. Jag var så nervös där jag satt i väntrummet och tummade på någon kondombroschyr. Min tur. Upp i stolen. Mutt-madamen säger med hög klar stämma och inte så lite överraskad: ”Jamen här var det ju fritt fram”. Gee thanks. Där låg jag och var very much oskuld och very much rädd för kalla metallstavar upp i livmodern. Att det i mitt orörda skrev

var ”fritt fram” hörde väl inte till topp tio i drömkommentarer.

Jag vet, jag är inte först med den här våta fantasin. Men tänk om det var män som födde barn. Tänk en man spricka från förhuden och bakåt, bli igensydd med nål från sitt älskade Överskottsbolag, hållen i handen av Farmen-Qristina.

2010 vill jag se subventionerade tamponger, obligatorisk cellprovstagning för män med köer ut på parkeringsplatser, spelar ingen roll om man fått en tid, en timmes väntetid är också obligatoriskt.

På gymnasiet gick en kille från parallellklassen upp till ungdomsmottagningen och slog upp dörrarna. Han var inte som andra sjuttonåriga killar. Han tyckte inte att det var något konstigt med sex och sånt.

Han stack in huvudet hos receptionisten och sa:

– Hej, jag har fått prickar på snoppen.

– Ehh jaha, men det här är socialkontoret, ungdomsmottagningen ligger i ett annat hus.

Anekdoter likt dessa är balsam för missgynnade kön världen över. Mer fantastisk förnedring åt folket (läs: männen).

Hittade en tub med Xylocain 5% när jag rensade badrumsskåpet förra veckan. ”20 gram smärtstillande salva vid anala besvär”. Anala besvär. Sånt ska vi rövspruckna barnafödare stå ut med. Skulle en man ha analkräm hemma? När huvudet fastnar eller?

Malin Wollin

Följ ämnen i artikeln