Mammaporren tar över efter yoga och örtteer

Jag läser just nu en ny, omtalad bok med en grå slips på omslaget.

Nej, det är ingen arg uppgörelse med kostymklädda börsmäklare på Wall Street.Det är det gamla klassiska tantsnusket, som plötsligt fått sin revansch. Eller ”mammaporr” som det tydligen heter numera.

50 shades of grey” handlar visserligen om slipsar, fast de knyts på helt andra ställen än runt propra skjortkragar. Detta är något så oanständigt som en roman om kinky sex – som gjort oväntad mega ­ succé bland kvinnor världen över.

Boken är den första i en trilogi, skriven av den helt okända brittiska tvåbarnsmorsan E L James, och har redan sålts i 250 000 exemplar. Främst som e-bok, eftersom första upplagan tog slut rekordsnabbt i butikerna (och kanske för att det känns mer diskret att smyga med erotisk litteratur på en läsplatta). Den ligger för närvarande etta på New York Times bästsäljarlista och i topp hos internationella nätbokhandlare.

Förlagen har slagits om ­rättigheterna. I vår ska ytterligare en miljon böcker tryckas upp. Man pratar ­redan om ”nya Da Vinci-­koden” och ”en barnförbjuden Twilight”. Amerikanska medier rapporterar att herrbutiker har märkt en ökad ­efterfrågan på de silvergrå slipsarna som bokens huvudpersoner – en framgångsrik entreprenör och en naiv ­litteraturstudent – ägnar mycket fantasi och möda.

Egentligen är framgången kanske inte så förvånande.Den som blir chockad över att avancerade sexlekar blivit Svensson-vardag måste ha missat utvecklingen inom popkulturen, där stjärnor som Lady Gaga och Rihanna tagit piskorna och lädertrosorna till de breda folklagren.

Men framför allt har ”50 shades of grey” beskrivits som efterträdaren till yogaklassikern ”Eat, pray, love”. Efter några år med ashtanga­övningar och renande ört­teer är det kanske inte konstigt om medelklasskvinnor känner för lite mer snusk i livet.

Hajpen kring slipsboken har inte spridits via påkostade reklamkampanjer, utan just av urbana yogamammor, på bloggar och i familjeforum på nätet, där den hyllas som en räddning för äktenskap på sparlåga.

Kanske är det förklaringen till populariteten kring denna sadomasochistiska historia? Att den handlar om hur mycket kvinnor är beredda att lida för att tillfredsställa sin omgivning.

Följ ämnen i artikeln