Vi lever i en skog av pekpinnar

Det är svårt att orientera sig bland alla coronaregler

Det är svårt att orientera sig i corona-Sverige.

Vi lever i en​ snabbväxande​ snårskog av pekpinnar, råd och rekommendationer.

​Ibland förstår man dem. Ibland inte.​

Det är svårt att ställa någon till svars för den tätnande skogen av regler vi ska följa för att begränsa den ökande spridningen av covid-19 i Sverige. Alla vill naturligtvis väl.

Ändå kan de råd, som inte är råd utan bestämmelser, om hur vi ska uppföra oss upplevas som besvärande många och dessutom motsägelsefulla.

Dessutom dyker nya råd upp, andra skrotas samtidigt som kartan, själva coronapandemin, ändras. Antingen genom nya kunskaper eller av det just då aktuella smittläget.

 

Det är svårt att hänga med. Det är också svårt att begripa varför man bara får äta middag hemma i bostaden med dem som bor där. Men på krogen kan ett sällskap på upp till åtta personer dela bord. Var finns logiken? Det kan vara så att de åtta ska dela bostad för att göra rätt, man vet inte.

De som är ensamstående kan däremot äta en bit mat med ganska många hemma i köket, såvitt jag förstår. Bara de befinner sig i samma ”sociala bubbla”. Var gränsen för en sådan går är oklart.

Hur långt ett acceptabelt socialt avstånd är ur smittspridning synpunkt är också höljt i dunkel. På Folkhälsomyndighetens hemsida räcker det med en armlängd, det vill säga omkring 65 centimeter. På andra ställen, och i uttalanden från otaliga experter, varierar avståndet mellan 1, 1,5 och 2 meter eller ibland ännu längre. Man kan så att säga välja själv.

 

Men under onsdagens presskonferens med regeringen kom socialminister Lena Hallengren (S) med nya besked. Social distans upprätthålls inte om man vistas närmare en människa som man inte delar bostad med än 1,5 meter under en kvart. 15 minuter alltså. Fram med tidtagaruret. Och kanske också tumstocken.

Bristen på överskådlighet och begriplighet var ett av ämnena under torsdagens frågestund med statsminister Stefan Löfven i (S) i riksdagen.

Ulf Kristersson (M) undrade hur regeringens strategi ser ut och vilken analys den baserar sig på. Han efterlyste helt enkelt en orienteringskarta i snårskogen.

Löfven svarade att allt går ut på att minska smittspridningen, rädda liv och hålla de ekonomiska hjulen igång.

Anders W Jonsson, Centerns vice ordförande, efterlyste en pandemilag så att man slapp lappa och laga med hjälp av ordningslagen.

Denna lucka gjorde att djur- och nöjesparker behandlas lika. Liksom operaföreställningar och fotbollsmatcher. Absurt tyckte han, fast han använde inte det ordet.

Löfven svarade, i kort sammanfattning, att man inte snöt pandemilagar ur näsan men att det hela var på gång.
 

Jag tror det enda raka är att hålla sig till grundreglerna. Stanna hemma om man är sjuk. Hålla distans. Och tvätta händerna.

Det är åtminstone regler som är lätta att memorera. De ändrar sig inte heller utan ligger fast, oavsett det aktuella smittläget.

Håller man sig till dem blir det dessutom svårt att gå på krogar, barer och andra inrättningar som just nu pekas ut som särskilt farliga. Då måste man sitta still med en rejäl lucka till bordsgrannen. Säg den bar som haft det som framgångskoncept.

Till sist ett par ord till om frågestunden med Löfven. Under de 60 minuterna besvarade han 21 frågor. Fem av dem handlade om coronan. Av de fem berörde två svenska minkfarmer.

Pandemin verkar inte vara den hetaste politiska frågan just nu. Fast man skulle kunna tro det.
 

Frågestunden med Stefan Löfven.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.