Vargen - årets valdjur

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2006-08-02

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det ska vara en varg i år - i alla fall i politiken.

Inget parti vågar ta risken att förlora jägarnas och böndernas röster.

Jakt är en folkrörelse. Vargen är ett djur som väcker känslor. Det räcker som ingredienser för att göra vargen till en valfråga.

Allra längst - hittills - går miljöpartiet som tar upp vargen i sitt valmanifest. De fyra stora rovdjuren lo, björn, järv och varg garanteras långsiktigt livskraftiga stammar om de gröna får makten.

Nästan lika ivriga är moderaterna som storsatsar med en annonskampanj riktat till landets jägare - "Vargar i Stockholm är sällsynta". Budskapet är att beslut om skyddsjakt ska beslutas av folk som vet bättre - på regional nivå. Inte av Naturvårdsverket i Stockholm.

Ska få nåd

Men de andra partierna är inte heller dåliga. Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Britt Bohlin Olsson, vill att bonden Stig Engdahl ska få nåd. Han dömdes till sex månaders fängelse efter att ha skjutit en varg som rev hans får. Men så har hon också haft tre vargar rotandes i sin soptunna hemma i Dalsland.

Folkpartiets Marit Paulsen står på böndernas sida. Skyddsjakt ska få bedrivas. Allt annat strider mot "landsbygdsbefolkningens rättsmedvetande".

Centern har motionerat i riksdagen. Kristdemokraterna anser efter ett beslut på sommarens riksting att man i akuta situationer ska få "döda varg". Även de som angriper hundar.

Bara vänstern avviker

Egentligen är det bara vänsterpartiet som avviker. De är inte ointresserade. Men de säger nej till att skjuta varg utanför inhägnade områden.

Ett 100-tal rovdjur i Mellansverige har av sju riksdagspartier alltså utsetts till en valfråga. Varför?

Svaret stavas junilistan. I valet till EU-parlamentet svarade partiet utförligt på en enkät om jakt på skyddade djur i tidskriften Svensk jakt. En del andra partier struntande i det.

Det blev en stor del av förklaringen till att junilistan skrällde och gick från ingenting till 14 procent. Jägarna engagerade sig för junilistan.

I höstens val är det strid på kniven om makten. Då kan även vargen bli en bundsförvant.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln