Vilken mörk hemlighet är värd detta offer?

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2006-08-30

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Lars Danielsson riskerar sitt jobb hellre än att berätta vad han egentligen gjorde annandag jul 2004.

Vilken mörk hemlighet är värd den uppoffringen?

Danielsson har envist hävdat att han samma dag som flodvågorna rullade in över Thailands stränder ringde till kabinettssekreterare Hans Dahlgren. Inte bara en gång utan flera.

JO har kommit fram till att så inte är fallet. "Inga andra omständigheter än Lars Danielssons egna uppgifter talar för att samtalen ägt rum", konstaterar han.

På ren svenska betyder det att Lars Danielsson ljuger.

En landsända, visserligen på andra sidan jordklotet, där tusentals svenska turister befann sig hade drabbats av en svår naturkatastrof. Men statsministerns högra hand kollar inte med UD:s högste tjänsteman att läget är under kontroll.

Tjänstefel? Ja, men inte ett som är åtalbart eftersom Danielsson inte fattade något beslut.

Danielsson påstår också att han var på jobbet flera gånger under annandag jul. Men ingen träffade honom och några spår av hans passerkort finns inte i regeringskansliets register.

JO skriver på sin torra ämbetsmannasvenska att "terminalerna för inpasseringskort inte innehåller någon uppgift om att Lars Danielsson med användandet av sådant kort skulle ha besökt Rosenbad den 26 december 2004".

Danielsson blåljuger

Det finns en teoretisk chans att Danielsson släpptes in av vakterna eftersom han är igenkänd. Men från gatan till arbetsrummet är det åtminstone fyra dörrar som kräver passerkort. Att Danielsson inte använt det vid något enda tillfälle under något av sina besök på jobbet förefaller inte troligt.

Kort sagt, statsministerns närmaste man blåljuger. Han ringde aldrig UD:s Hans Dahlgren på annandagen. Med stor sannolikhet åkte han inte heller till jobbet.

Det borde få konsekvenser. Men det enda som hittills har hänt är att Danielsson tagit 15 veckors semester och att JO:s utredning lagts till handlingarna.

Stort misslyckande för regeringen

Danielsson själv hävdar att det saknar betydelse om han pratade med Hans Dahlgren eller inte. Påståendet är urfånigt.

Självklart spelar det roll om de uppgifter som han vidarebefordrade till statsministern under annandagen var helt gripna ur luften. Eller om de hade någon form av verklighetskontakt.

Krishanteringen efter tsunamin är ett grandiost misslyckande av regeringen och dess kansli. I stort sett ingenting fungerade. Chansen finns att fumligheterna och tillkortakommande hade blivit något mindre om Göran Persson fått korrekt information. Och om dåvarande utrikesministern Laila Freivalds över huvud taget fått veta någonting.

Göran Persson meddelade i våras att han lagt hela frågan om Lars Danielsson och tsunamin "bakom sig". I går lät han inte lika övertygad. Nu skulle han tala med sin långsemestrande medarbetare.

Det är omöjligt för Göran Persson att behålla Lars Danielsson som sin närmaste man. Höga statstjänstemän får varken ljuga eller strunta i statliga kommissioner.

Omöjligt att vara kvar

Inom de närmaste dagarna kommer Lars Danielsson med all sannolikhet att lämna uppdraget. Och det kommer att heta att han gör det frivilligt.

Dag 612 efter katastrofen kvarstår den grundläggande frågan. Vad gjorde Lars Danielsson på annandag jul 2004?

Två statliga utredningar har sökt svaret. Katastrofkommissionen gick bet. JO likaså.

Den ende som har svaret är Lars Danielsson. Men han vill inte berätta. Han svärtar hellre ner sitt rykte och riskerar jobbet än att säga sanningen. Vilken mörk hemlighet är värd detta offer?

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln