Räddar för miljarder och vi betalar inget

Kan det vara de mörka och kalla vintrarna som gör att så många ­människor blommar ut i ljuset och värmen och lägger så mycket energi och pengar på att komma ut på sjön? Är det den speciella ­fri­heten på vattnet som folk längtar efter?

Faktum är att det finns runt en miljon fritidsbåtar i Sverige.

Sverige har en lång kust, flera unika skärgårdar med sammanlagt cirka 60 000 öar, och många farbara sjöar. Det finns alltså gott om plats för dem som gillar att vara på sjön.

Men ibland inträffar det olyckor.

Ibland krävs snabba sjuktransporter. Ibland hamnar folk i allvarliga nöd­situationer.

Då – när det verkligen gäller – finns det en gammal, men mycket väloljad organisation som ställer upp mer än Polisen, Kustbevakningen, räddningstjänsterna och alla andra myndig­heter tillsammans: Sjöräddningssällskapet.

Med 2 000 frivilliga och 66 stationer runt kusten och i de större sjöarna svarar Sjöräddningssällskapet för 70 procent av alla sjöräddningsinsatser. Det är mer än två tredjedelar av alla utryckningar som görs. Men dessa insatser, som skulle ha kostat staten miljardbelopp att organisera, kostar inte skattebetalarna en

krona!

De frivilliga räddningsmännen och räddningskvinnorna är beredda att rycka ut, dygnet runt, året runt, i vilket väder som helst.

I ett skarpt läge har de högre krav på sig än de som arbetar åt myndig­heter, sam­tidigt som de ofta är mer motiverade att ta kontrollerade risker och göra en extra insats för att rädda liv.

Frivilligheten är en unik styrka. De som bemannar Sjöräddningssällskapets snabba båtar får ingen lön. De drivs av att de vill rädda liv till sjöss. Och nu, från midsommar och framåt, gör de det så gott som dag­ligen.

Sällskapets verksamhet bekostas helt med hjälp av frivilligt arbete, medlemsavgifter, gåvor, testamenten och insamlingar. Byråkratin är rekordartat liten. Trots administrationskostnader går nästan 90 procent av Sällskapets insamlade medel direkt till sjöräddning, och det är mycket mer än Svensk insamlingskontroll kräver.

Sällskapet har växt med 50 procent de senaste fyra åren. Kanske har många av de i dag 77 000 medlemmarna insett att de inte bara är med och gör en fin insats för att rädda liv, de får också en del fördelar.

I en nödsituation är hjälpen alltid gratis, för alla drabbade.

Men båtfarare kan råka ut för bränslebrist, motorhaveri eller andra mindre dramatiska problem. Som medlem får man gratis hjälp och service med bogsering och annan assistans.

Det är redan midsommar. Vad väntar du på? Gå med i dag!

Goodiebag

Alla medlemmar i Sjöräddningssällskapet får den prisbelönta tidningen Trossen, med fina reportage, nyheter om båtar och navigation, bra tips för sjölivet och drama­tiska rapporter från landets räddningsstationer.

Hela familjen

Det kostar bara 700 kronor om året att bli medlem. Inte mer än en omgång enkla förtöjningstampar alltså. Medlemskapet är personligt, inte knutet till någon båt och gäller för alla i familjen. Läs mer på www.sjoraddning.se.

Följ ämnen i artikeln