Lagen som dömer oskyldiga för mord

Levi Sparks, en av de fyra som dömdes till femtio års fängelse. Han satt kvar på verandan och vägrade delta i inbrottet, men dömdes ändå, skriver Ronnie Sandahl.

The Elkhart Four är inte en poporkester från sextiotalet.

De är fyra unga män, dömda för mord. Inspärrade på en ”maximum security”-anstalt i amerikanska delstaten Indiana.

Fyra dömda mördare med en sak gemensamt: Ingen av dem har mördat. Om den saken är alla överens. Polis, domstol, offrets anhöriga.

En heter Blake.

Han var sexton år gammal den eftermiddagen. Hade goda skolbetyg, kvällsjobb på hamburgerbaren Wendys. Han och polarna hängde på Joses veranda i lilla Elkhart. De började hetsa varandra om att våga göra inbrott hos grannen mitt emot.

Fem tonåringar som snart skulle vara fyra. Obeväpnade, ostraffade. De knackade på hos grannen, ville vara säkra på att ingen var hemma. Kompisen Levi satt kvar ute på verandan. Han vägrade följa med.

Sedan hördes skott.

Grannen hade vaknat och laddat sin pistol. Skjutit ihjäl den femte kompisen, Danzele.

Tragedin kunde ha stannat där. Om det inte vore för en lag kallad ”felony murder rule”. 46 av 50 amerikanska stater har den i sin lagbok. Elva tillämpar den återkommande. Lagen gjorde att Blake och hans tre överlevande vänner inte greps och åtalades för inbrott.

De åtalades för mord.

Enligt lagen kan nämligen den som begår ett brott med potentiellt dödlig utgång även dömas för mord.

Alltså friades grannen som hållit i vapnet. Medan de fyra tonåringarna dömdes för mord. Till och med Levi, 17, som vägrat delta i inbrottet, dömdes till 50 års fängelse.

Sedan dess har ”The Elkhart Four” levt kvar i det amerikanska medvetandet.

Antagligen för att fallet sätter ett kladdigt pekfinger på exakt hur uselt rättsystemet kan fungera.

Efter tre års kamp står nu hoppet till högsta domstolen. En överklagan lämnades in i våras.

Kanske kommer ett svar i höst. Kanske inte. Under tiden kommer nya ”felony murder”-domar.

Det mest hårresande exemplet kommer från Illinois. Där grep två poliser en man för misstänkt droginnehav. Denne hade inga droger, men blev rädd och flydde. Under jakten snubblade den ena polisen och råkade skjuta sin kollega. Mannen dömdes till livstids fängelse.

Och för två veckor sedan hände det igen i lilla Elkhart.

Två inbrottstjuvar dömdes till långa fängelsestraff för mord efter att deras tredje kumpan skjutits till döds.

Juryn behövde inte mer än två timmar.

Men det uppgavs att de efter sitt beslut hade fattat varandras händer och bett en bön för de dömda.

Arbetslösheten… & svenskarna

En gång i tiden var Elkhart, den lilla staden i norra Indiana, mest känd som husbilarnas och husvagnarnas huvudstad. Sedan kom finanskrisen. Därefter har Elkhart dels blivit symbolen för den amerikanska debatten om ”felony murder rule”. Men också synonymt med den arbetslöshet som uppstod i finanskrisens spår. Inte minst eftersom det var hit en nyvald Barack Obama åkte på sin första resa som president för att presentera sitt nya krispaket.

Just kampen mot Elkharts arbetslöshet har faktiskt även involverat Sverige. För några år sedan valde den konkurshotade kylskåpstillverkaren Dometic att stänga sin fabrik i Motala. 600 jobb försvann. I stället öppnades en ny fabrik i Elkhart - på grund av låga löner och rejäla skattelättnader.

Följ ämnen i artikeln