Frågorna som kommer att förfölja oss ända till valet

Åtminstone två frågor kommer att förfölja oss ända till valdagen om tio månader.

Vinster i välfärden.

Och regeringsfrågan.

Under andra omgången av TV4:s partiledardueller mötte Annie Lööf (C Jimmie Åkesson (SD) och Jonas Sjöstedt (V) mötte Jan Björklund (L).

Men det var under den avslutande halvtimmen, som inte sändes i gammel-tv utan enbart på webben, som det riktigt hettade till. Då i bland annat två ämnen som kommer att förfölja väljarna ända tills vallokalerna stänger den 9 september nästa år.

Det första är vinster i välfärden. En majoritet av svenska folket är emot att privata företag som bekostas med skattepengar får göra vinst.

Men det är inte en majoritet av partierna. Fem av riksdagens åtta partier vill i stället ha högre kvalitetskrav på skolor, vårdcentralen och äldreboenden som drivs av privata företag men bekostas av skattebetalarna. Om kvaliteten höjs minskar, enligt det här resonemanget, utrymmet för att ta ut vinster.

Regeringen är överens med Vänsterpartiet om de stora dragen men en proposition om vinstförbudet läggs enligt plan inte på riksdagens bord förrän i mars nästa år. Det innebär att riksdagen, av allt att döma, röstar ner förslaget precis före sommaruppehållet.

Man skulle ju kunna tänka att det skulle innebära att saken därmed är utagerad och lagd till handlingarna. Men så kommer det inte att bli.

Partierna älskar nämligen att debattera vinster i välfärden. Frågan är djupt ideologisk, den handlar om skatter, välfärd, företagsamhet och valfrihet. Den får de aktiva partimedlemmarna att stå på tå. Det är kort och gott en bra valfråga.

Den andra frågan som togs upp efter tv-duellerna och som också kommer att hänga med oss ända till valet är regeringsfrågan, även kallad vem-tar-vem eller sällskapsspelet.

Det handlar helt enkelt om vilka som kan och vill regera tillsammans med vilka efter valet vid olika tilltänkta valresultat.

Man kan tycka att det är en helt onödig diskussion innan man vet hur väljarna verkligen har röstat. Man kan också tycka att det är en nödvändig upplysning till väljarna, en slags grundläggande konsumentupplysning. Det enda man vet är att inget parti kommer att kunna bilda regeringen utan att samarbeta med flera andra partier efter valet,

Utgångspunkten är att inget av de andra sju partierna vill samarbeta med Sverigedemokraterna sedan Moderaterna har återvänt till den linje som gällde före Anna Kinberg Batras olycksaliga uttalande i januari.

Om Alliansen blir större än de tre rödgröna partierna är de överens om att bilda regering tillsammans. Men de kommer att behöva göra upp om både budget och andra stora frågor med framför allt Socialdemokraterna. Annars kommer Sverigedemokraterna utnyttja tillfället, bråka och konstra och ställa krav.

Om Alliansen blir mindre är de tre rödgröna partierna inte överens om hur situationen ska tacklas. Utom att de även då kommer att rösta bort Stefan Löfven som statsminister. Kanske för hela mandatperioden, kanske bara några dagar.

Beskeden från den vänstra planhalvan är mer diffusa. S och MP, i dag koalitionsbröder, ska inte bedriva gemensam valrörelse. V vill ingå i en regering. Stefan Löfven har sträckt ut handen mot både Centern och Liberalerna.

Mer konsumentupplysning behövs alltså, från både vänster och höger. Därför kommer även den frågan diskuteras ända fram till valet. Eller åtminstone till alla potentiella riksdagspartier har gett tydliga besked. Det lär dröja.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.