Sakerna som män helst tiger still om

"Nej, det kan jag inte säga."

"Varför inte det?"

"Därför att jag är man."

Så fortsatte han: "Det finns mycket som en man inte kan säga, därför att han är en man."

Lät inte det intressant? Men samtalet bröts, antagligen för att det var för mycket stök, för mycket vin och "va", "va" och jag fick aldrig veta vad han menade.

Men frågan gnagde.

Kunde det där vara sant? Att män gick omkring med en plåsterlapp över munnen, att de inte vågade säga vad de tyckte och tänkte.

Lät frågan gå runt och fick olika reaktioner. "Du är fel ute." "Det där är en generationsfråga". "Vad fan är det för fega killar?"

Men de flesta killar gick i gång och sa att det var rätt, helt rätt.

Det här får män att hålla tyst:

1. Män backar för "generaliserings-kacklet".

En röst: "När författaren Leif GW Persson kritiserade deckarförfattaren Camilla Läckberg för att hon skrev som Nicke Lilltroll pratar, så tolkades det generellt. Att äldre män inte klarar av unga kvinnors framgång. En man kan inte säga att en kvinnlig författare är värdelös utan att feministdrevet drar i gång. Det är en antiintellektuell reaktion."

2. Män skyr att bli kallade "neandertalare".

"Det finns en ängslan, en rädsla att verka chauvinistisk, och då blir det omvänt. Män fegar ut och ger jobbet till en kvinna, fastän hon kanske inte är lämpad för det."

3. Män är bortkomna i "genus-tänket".

En småbarnspappa: "Om jag säger att det är okej att min grabb leker pirat och sjörövare på dagis, så blir jag beskylld för att vara antifeminist. Men om en tjej säger samma sak, att hennes dotter får leka prinsessa, så accepteras det. En mamma har större frihet att välja och uttrycka sig, att tala om skillnader mellan könen. För en man är det tabu."

Och det här får en man absolut inte säga:

"Vi har verkligen letat, men det finns ingen tjej som är bättre lämpad än Bengt till det här jobbet just nu."

"Kvinnors berömda förmåga att göra flera saker på en gång är bara en oförmåga att prioritera och fokusera."

"Dina bröst är verkligen snygga i den där klänningen."

"Att förminska sig själv är en kvinnlig härskarteknik."

"Problemet med 50/50 i föräldraförsäkringen handlar inte om män. Det handlar om att undanröja ett kvinnligt privilegium."

Ja, var så goda och reagera. Säg!

Följ ämnen i artikeln