Smink-filmerna skulle ha förändrat mitt liv

Hon är tolv år och förklarar att man ska applicera tre-fyra olika sorters ansiktskrämer varje dag.

Ett av den svenska You­tube-stjärnan Miss Lisibells videoklipp heter ”Morning skincare routine” och jag inser att detta barns skönhetsprocedurer är långt mer avancerade än mina egna.

Miss Lisibell, eller Lisa Jonsson som hon heter, är en i raden av så kallade sminkgurus som nu översköljer nätet.

Makeup tutorials, alltså videobloggar där unga kvinnor lägger rouge på kind­benen och målar perfekt eyeliner, har numera miljontals tittare. Likt det gamla tv-programmet Hajk rör det sig om praktiska gör-det-själv-knep, fast som om Bengt Alsterlind skulle visa hur man klistrar fast lösögonfransar i stället för att tillverka en undervattens­telefon av konservburkar.

Den mest populära smink­­gurun i världen, amerikanska Michelle Phan, har 200 miljoner klick på sin Youtube-kanal. När jag tittar på dem förstår jag snabbt varför: hon lär ut ovärderlig kunskap om hur man tar en fördelaktig ”selfie” eller sminkar sig exakt som Lady Gaga i Bad Romance-videon.

Visst kan man kritisera makeup-idolerna på nätet för att bidra till utseende­fixeringen bland kvinnor.

Svenska Miss Lisibell har anklagats för att sprida ett osunt intresse för lipgloss bland sina jämnåriga. GT:s chefredaktör Frida Boisen har rasat mot att småflickor lär sig använda foundation innan de kan rabbla Hallands åar.

Men precis som med modebloggarna för några år sedan verkar upprördheten mest handla om att det är just unga tjejer som hänger sig åt sina hobbys online.

I själva verket kan man snarare se sminkfilmerna som ett uppror mot de rådande skönhetsidealen.

De största stjärnorna tillhör ofta minoritetsgrupper, är asiatiska, svarta eller latinos, till skillnad från de smala, vita fotomodellerna i modeblaskorna. Här finns de som känner sig som outsiders - ta Michael Jacksons sorgsna dotter Paris, 15, som i ett rörande makeup-klipp suckar över sin dåliga hy. Eller cancersjuka 13-åringen Talia, som blev känd för sin fantastiska nagelkonst innan hon gick bort i somras.

I några av de mest delade filmerna visar tjejer hur de bäst täcker över sin akne. Modiga, vackra. Om de hade funnits när jag var ton­åring så skulle de ha förändrat mitt liv.

Följ ämnen i artikeln