SD:s förlorade möjlighet

Linda Lindberg hade chansen att prata om nåt nytt och spännande i sitt tal i Almedalen.

Hon tog den inte.

Kvällens tal lät ungefär som man kan tänka sig att det låter runt fikabordet på Sverigedemokraternas riksdagskansli.

Jimmie Åkesson har tagit semester och med varm hand lämnat över sitt Almedalstal till partiets gruppledare i riksdagen Linda Lindberg. Den otacksamma sista dagen och sista talet fick hon, året efter ett val. Det regnade också så det behöver kanske inte påpekas att det var skralt i publiken.

Med de förutsättningarna var det nog ingen i publiken som hade särskilt höga förväntningar och det var nog tur. Det var inget i det här talet som en sverigedemokrat inte har hört förut. Tvärtom har det låtit såhär i över ett decennium - det är sossarnas fel och Sverige har gått sönder.

I år hade Sverigedemokraterna en chans att göra nåt nytt, men den chansen tog dem inte.

Linda Lindberg är inte bara gruppledare i riksdagen, hon är också ordförande för Sverigedemokraternas kvinnoförbund.

Lindberg missade en chans

SD är ett mansdominerat parti och det är också det parti med störst skillnad i hur många män respektive kvinnor som röstar på dem. Under åren har de försökt sig på olika satsningar som de tänkt ska kunna dra till sig kvinnor, men det har inte fungerat. Partiet vet att om de vinner kvinnorna har de chansen att bli riktigt stora. Kanske Sveriges största parti. Deras uttalade mål har under många år varit att ersätta Socialdemokraterna som det största regeringsbärande partiet.

I sitt tal tog Lindberg i förbifarten upp frågor som handlade om skolan och elevhälsan och om jämställdhet. Frågor som Jimmie Åkesson aldrig pratar om och frågor som Linda Lindberg är engagerad i.

Hon kunde gjort det här talet till sitt och breddat SD:s uttryck. I stället lät hon som vilken sverigedemokrat som helst som står vid kaffeautomaten och irriterar sig på sossarna och Fredrik Reinfeldt.

En förlorad chans att stärka partiet i en rad politiska frågor de är svaga i.